V Hošťce na Tachovsku obnovují starý německý hřbitov

8. září 2017

Zničený hřbitov čelil mnoha útokům vandalů, desítky let jen chátral. Na jeho obnově se teď podílejí Češi i Němci.

Starý německý hřbitov v Hošťce na Tachovsku za minulého režimu zničili vandalové. Povalené náhrobky a polámané kříže pohltily kopřivy, keře a stromy. Místní zastupitelka přesvědčila kolegy, aby z obecního rozpočtu šly peníze právě na záchranu hřbitova. Fyzicky se na jeho obnově kromě Čechů podíleli i Němci z nedalekého Weidhausu a dalších příhraničních obcí.

„Na hřbitově jsme vykáceli velké rizikové stromy. Ve spolupráci s Česko-německým fondem budoucnosti jsme získali peníze na obnovu německé části a postavili jsme náhrobky," shrnula dosavadní práce zastupitelka obce a iniciátorka obnovy hřbitova Lucie Valíčková.

Hřbitov v letošním roce slaví 200 let. V hrobech ve staré části jsou pohřbení původní němečtí obyvatelé obce Hošťka. Iniciátoři obnovy berou hřbitov jako odkaz minulosti a minulých obyvatel, který by měl být zachován i pro další generace.

Dobrovolníky na práci verbuje i německý farář

Do práce na obnově hřbitova se zapojilo přibližně dvacet dobrovolníků z německé i české strany. Pomoc z opačné strany hranice se podařilo zajistit díky spolupráci s farou v německém Weidhausu.

„Spolupracujeme s farářem Hartlem, který mi pomohl zorganizovat brigádu a sehnal dobrovolníky," vysvětlila Lucie Valíčková.

Bývalý německý hřbitov v Hošťce na Tachovsku prochází obnovou

Z německého Weidhausu přijel pomáhat na hřbitov mimojiné 74letý Johann Klug, který pomáhal už s obnovou hřbitova v Rozvadově.

„Jezdíme rádi za hranice, je to cizí země, přesto vidíme na hřbitovech jména, která známe. Protože to jsou stejné rodiny, které žijí teď u nás. Žijí tam potomci těch rodin. Ke hřbitovu v Hošťce nemám žádný osobní vztah, ale rád jsem pomohl," řekl německý dobrovolník Johann Klug.

Jako fotograf se pak česko-německé brigády účastnil Siegfried Zeug. Pochvaloval si hlavně přívětivou náladu při setkání a spolupráci místních s německými rodáky. Obnova hřbitova ale ještě zdaleka není u konce. Na podzim je v plánu pískování všech náhrobků, v listopadu pak doplní hřbitov nová zeleň.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio