V Kašperských Horách bude lesní dílna

20. červen 2017

Národní park Šumava postaví v Kašperských Horách lesní dílnu. Stavba objektu je jedním z osmi projektů, na kterých spolupracují správy Národního parku Šumava a Národního parku Bavorský les a podobně zaměřené centrum tak vznikne i na německé straně Šumavy.

Lesní dílna vyroste ve spodní části areálu u informačního centra v Kašperských Horách na místě, kde teď stojí skleník. „V rámci česko-německého programu vznikne nová lesní dílna, budova zázemí pro děti, dvě velké učebny, které budou moct využívat i děti se zdravotním omezením. Dílna bude mít 10 x 15 metrů a vzniknou tam dvě učebny, které budou zaměřené na zážitkové programy, jež přiblíží přírodní a kulturní dědictví. V jedné třídě budou dřevěné ponky, kde budou děti vyrábět z přírodních materiálů a v druhé třídě bude klidová zóna pro teoretickou výuku nebo jiné prožitkové aktivity,“ řekla vedoucí středisek environmentální výchovy a informačních center Národního parku Šumava, Martina Kučerová.

Lesní dílna by měla být otevřena po celý rok pro veřejnost všech věkových skupin. V rámci školního vyučování je připravený výukový program pro děti od mateřských škol až po střední a vysoké školy.

Projekt myslel i na zdravotně postižené

Součástí projektu bude i vybudování nového venkovního zázemí pro děti se zdravotním postižením, a to nejen pro vozíčkáře, ale i pro děti se špatným zrakem a neslyšící. Podobný projekt vznikne také na německé straně Šumavy. „Tam vznikne podobná záležitost v návštěvnickém středisku Hans-Eisenmann House, kde doposud neměli žádnou aktivitu pro české návštěvníky, hlavně děti. Vznikne tam prožitková expozice zaměřená na historii, kulturu a přírodu těchto dvou regionů. V rámci projektu budou také probíhat česko- německé programy,“ vysvětlila Martina Kučerová.

„V jedné části postavíme model kopce Luzný, na který budou moct děti lézt a objevovat tam různé poznatky o přírodě a zvířatech Šumavy a Bavorského lesa. V druhé části bude místnost se stoly a ponky, kde budeme moct s dětmi pracovat i uvnitř. Tuto možnost jsme zatím neměli,“ doplnil vedoucí návštěvnického centra Hans-Eisenmann House, Christian Binder.

Lesní dílna v Kašperských Horách se začne stavět příští rok na jaře a náklady jsou zhruba 15 milionů korun.

autoři: en , jik
Spustit audio