V Kašperských Horách protestovalo na 500 lidí proti těžbě zlata. Bojí se devastace Šumavy

24. srpen 2013

Zhruba 500 lidí dnes v Kašperských Horách na Šumavě protestovalo proti možné těžbě zlata. Bouřlivé emoce budí opět intenzivní snaha těžařů provádět průzkum ložisek zlata a wolframu. Lidé se obávají devastace šumavské krajiny. Radnice proto spolu se sdružením Šumava nad zlato svolala na dnešní odpoledne na náměstí v Kašperských Horách protestní shromáždění.

O šumavské zlato usilují těžařské firmy od 90. let. I tehdy místní lidé proti těžbě bojovali a v roce 2002 stát zařadil zlato na Kašperskohorsku do nebilančních zásob a úvahy o těžbě utichly. V poslední době se ale těžaři o ložiska začali znovu zajímat.

„V tuto chvíli žádají o stanovení průzkumného území dvě těžařské společnosti, obě jsou česko-kanadské,“ potvrdila starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová. Jednou z firem je Potamon GTS. Ministerstvo životního prostředí žádost zamítlo, firma se ale odvolala a rozkladová komise doporučila stanovisko přezkoumat.

„13. srpna letošního roku jsem dostala z ministerstva životního prostředí oznámení, že byly shromážděny všechny podklady pro rozhodnutí o žádosti společnosti Potamon GTS o stanovení průzkumného území,“ dodává starostka Bernardová. Město má teď měsíc na vyjádření. Rozhodnutí zatím nepadlo. Protestní akce má podle starostky vyslat státu jasný signál.

„Obáváme se změn horního zákona, který se připravuje,“ říká Bernardová. V souvislosti s novelou se totiž hovořilo třeba o možném povolení těžby pomocí jedovatého kyanidu. Podpořit Kašperské Hory v boji proti těžařům přijeli dnes starostové a další politici, na dálku odpůrce těžby podpořili prezident i šéf senátu, na straně odpůrců je také vedení Plzeňského kraje.

Protest lidí v Kašperských Horách proti těžbě zlata

Protestovat proti zlatokopům dnes přišla například paní Jana Nachtigallová z nedalekého Mouřence: „Abychom ochránili naši krásnou Šumavu před takovouhle těžbou,“ vysvětluje. „Čeho se bojím nejvíc? Těžby a dalších věcí, které k tomu patří,“ dodává další z prostujících František Hail z Kapšerských Hor.

S určitými rozpaky komentuje dnešní demonstraci předseda obvodního báňského úřadu pro Plzeňský a Jihočeský kraj Bivoj Merc. „Z pohledu ochránců životního prostředí, kteří mají permanentní strach, že by někdo mohl Šumavě ublížit, to asi není věc zbytečná. Nicméně po stránce legislativní nebo správní, si myslím, že v současnosti žádná těžba zlata v Kašperských Horách nehrozí,“ uzavírá.

Zároveň předpokládá, že i v případě budoucího průzkumu a těžby, platná legislativa devastaci šumavské krajiny nedopustí. Je možné předpokládat, že dokud bude šumavské zlato pod zemí, nedá těžařům spát. Podle dřívějšího průzkumu ložiska ukrývají zlato za zhruba 130 miliard korun a také wolfram za dalších 20 miliard.

Protest lidí v Kašperských Horách proti těžbě zlata
autor: lum
Spustit audio