V klášteře v Plasích začal rozsáhlý archeologický výzkum

29. červenec 2019 16:30

V areálu plaského kláštera právě dnes zahájili rozsáhlý archeologický výzkum. Částečně navazuje na vykopávky z minulého roku, ale kope se i na místech, která zatím zůstala neobjevená.  

Jak se lišil klášter v Plasích ve středověku od své současné barokní podoby? A jaké budovy propojovaly podzemní chodby? Na tyto otázky hledají v těchto dnech odpovědi archeologové. Průzkum předchází obnově sýpky, uvnitř které dosud archeologové nikdy nepracovali. Případné nálezy se pak začlení do projektu obnovy budovy.

Kam vedly podzemní chodby?

„Navazujeme na loňský výzkum podzemního systému, zjistili jsme, že ze dvora prelatury až tady na to prostranství prochází podzemní chodba. Na konci má až dva metry. V těchto místech se zužuje a my potřebujeme zjistit, kam vede,“ prozradila archeoložka Marcela Waldmanová.

„Málokdo ví, že gotická dvoupatrová kaple má také suterén, ten musíme vykopat a zjistit, jak byl velký a na co případně navazoval,“ dodala. Právě do gotické fáze historie kláštera výzkum směřuje, konkrétně do 13. století. Další sondy se budou dělat v opatské zahradě, která se bude opravovat společně s opatskou rezidencí.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio