V Klatovech budou obyvatelé od roku 2020 platit za odpady paušální částku

17. prosinec 2019 15:30

Město Klatovy mění systém poplatků za odpad. Nově už lidé nebudou mít známky na popelnice, ale budou platit paušálně 450 korun za osobu. Čtyřčlenná rodina tak za rok zaplatí za odpad téměř dva tisíce korun bez ohledu na to, kolikrát její popelnici vyvezou. Podle města tak budou lidé přispívat na celý systém odstraňování a likvidace odpadů, nejen za odvoz své popelnice. Podle opozice se tak ale výrazně zvýší množství směsného odpadu, protože lidé ztratí motivaci třídit.

„Souhlasili jsme s tím, že je potřeba vybírat za svoz více, protože Klatované platí dlouhodobě méně, než je zvykem v podobných městech, ale budoucí systém v žádném případě nemotivuje ke snižování množství odpadu anebo ke třídění,“ dodal Stanislav Haviar, opoziční zastupitel.

Město věří, že kdo třídil doteď, bude třídit dál

„Vybraný poplatek není jen na svoz popelnic, ale příspěvek na celé odpadové hospodářství,“ podotýká místostarosta Klatov Václav Chroust. Vloni za odpad zaplatily Klatovy 26 milionů korun. „Platba je za možnost využívat separované kontejnery, sběrný dvůr sedm dní v týdnu, biokontejnery, kterých máme už asi padesát. Poplatek zahrnuje i pravidelné přistavování velkobjemových kontejnerů na jarní a podzimní úklid,“ doplňuje. Systém podle něj zahrnuje i výsyp košů. Za poslední čtyři roky se odpad z košů zvedl ze 110 tun na 240 a každá tuna stojí 11 tisíc korun.

„Věříme, že to, že někdo třídí, znamená, že třídit bude dál, bez ohledu na to, jaký způsob platby za odpadový systém město zvolí,“ řekl Václav Chroust.

V minulosti lidé platili podle počtů vývozů. Loni v průměru zaplatili 360 korun za rok. Město tak vybralo zhruba 7 milionů. Po zavedení paušálních plateb to bude asi o 2 miliony více.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio