V Klatovech i Sušici sestavila ODS koalici, v Nýrsku naopak propadla

21. říjen 2014

V několika městech a obcích v Plzeňském kraji už je jasné, kdo povede další čtyři roky tamní radnice. V Klatovech vznikla koalice ODS, TOP 09 a Nestraníků v čele se staronovým starostou Rudolfem Salvetrem. V Sušici povládnou občanští demokraté se Sušickými, TOP 09 a hnutím ANO. Od loňských voleb se situace zásadně změnila v Horažďovicích a Nýrsku, v Srní se dokonce vůbec nehlasovalo.

V Klatovech se vítězná ODS nakonec na koalici dohodla s TOP 09 a s Nestraníky.

Minulý koaliční partner, Sdružení nezávislých kandidátů-Evropští demokraté pod vedením Jiřího Štancla, od spolupráce ustoupilo, a to proto, že jeho prioritou byla výměna některých vedoucích odborů na městském úřadě, na čemž se prý s ODS nedohodli.

Starostou tedy zůstává Rudolf Salvetr, místostarostou Václav Chroust (oba ODS). Druhým místostarostou bude Martin Kříž z TOP 09.

V Sušici složení zůstává prakticky beze změn. V radě tam usedne vítězná ODS, sdružení Sušičtí a po jednom zástupci tam bude mít TOP 09 a hnutí ANO.

V Horažďovicích je naopak velká změna - ve městě totiž s přehledem zvítězila VOLBA 2010, a tak Karel Zrůbek z ČSSD ve funkci starosty končí.

Zajímavá situace vznikla v Nýrsku, kde při minulých volbách získala ODS 50 procent hlasů a měla tedy nadpoloviční počet mandátů v zastupitelstvu, ale po letošním hlasování nezískala mandát ani jeden.

Je to i tím že starosta Miloslav Rubáš během volebního období z ODS vystoupil, před volbami založil stranu novou a voliči dali hlasy právě této straně, získala přesně 45 procent hlasů.

Zcela výjimečná situace nastala v Srní, což je jedna ze dvou obcí v Plzeňském kraji, kde letos komunální volby nebyly, protože nikdo nekandidoval.

V praxi to znamená, že obec teď povede jmenovaný správce z ministerstva vnitra, který má ale jen omezené kompetence tak, aby zjistil běžný chod obce, ale nemůže třeba nakládat s majetkem nebo uzavírat smlouvy.

Srní povede do doby, než vznikne nové zastupitelstvo z dodatečných voleb, které by měly být zřejmě někdy na počátku příštího roku.

autoři: sib , en
Spustit audio