V Klatovech mají novou dotřiďovací linku odpadů

V Klatovech nově separované odpady nejen svážejí, ale i třídí. Slouží k tomu nová dotřiďovací linka.

Společnost Pošumavská odpadová, kterou založila města a obce, obsluhuje 60 procent obyvatelstva Klatovska. I díky tomu mohla pořídit novou třídící linku na papír i na plasty. To, co do haly na jedné straně vstupuje jako odpad, vychází na druhé straně jako materiál k dalšímu použití. Bez klasické ruční práce se to ale neobejde. 

„Jsou to plasty, které lidé hodí do žlutých třídících kontejnerů. Odpad jde pásem do třídící kabiny, kde ho pracovníci ručně roztřídí. Jsou tady kóje na čiré, modré, zelené a ostatní PET lahve,“ popsal Pošumavské odpadové Michael Skrbek.

Lahve od oleje netřiďte

„Zvlášť se třídí tetrapak, který patří do plastů, nikoliv do papírů, jak se mnozí lidé mylně domnívají. Do plastů nepatří naopak lahve od oleje, protože olej se z nich nedá odstranit, ty je lepší dát do směsného odpadu,“ upozornil. Zvlášť pracovníci vytřídí také folie a polystyren.

Po vytřízení přijde na zmar pouhých 20 procent plastů, zbytek najde své využití. „Z PET lahví se vyrábějí například náplně do bund nebo hraček, z obalů od masa a zeleniny se V lázních Bohdaneč vyrábějí plotovky nebo lavičky,“ vysvětlil Skrbek.

Dotřiďovací linka stála zhruba 10 milionů korun, 30 procent uhradila evropská dotace. Podobné zařízení je v celém Plzeňském kraji pouze v Nýřanech.

autoři: en , Michaela Svobodová
Spustit audio