V Klatovech našli středověkou studnu

29. leden 2019 16:38

V Klatovech opravují refektář jezuitské koleje, kde vznikne interaktivní expozice. Překvapením byl nález velké středověké studny.

V Klatovech opravují refektář jezuitské koleje, kde vznikne interaktivní expozice. Překvapením byl nález velké středověké studny.

Rekonstrukci historických objektů často doprovází i velká překvapení a nečekané objevy. Při opravách refektáře jezuitské koleje v Klatovech přímo v hlavním sále narazili na středověkou studnu.  Refektář je jednou z posledních částí rozsáhlého jezuitského komplexu, který město postupně rekonstruuje už několik let. Vznikne v něm mimo jiné interaktivní expozice o historii tohoto místa.

Hlavní sál se štukovými stropy, kde vnikne víceúčelový reprezentativní sál.JPG

„Je to vstup do studny, která je 12,3 metrů hluboká a nyní je v ní asi 30 cm vody. Je z doby před stavbou jezuitské koleje a stála na nádvoří nějaké budovy,“ popsal nález stavební dozor Luděk Černík. Na místě jezuitských kolejí stávaly dříve měšťanské domy a právě k nim zřejmě studna náležela. Při zkoumání kamerou ale nyní klatovští našli lahve od piva z 20. století, je tedy jasné, že vojáci, pobývající v kolejích, o studni věděli, i když byla překrytá.

Rekonstrukce také odhalila půvabnou ambitovou chodbu, která byla dříve zastavěna různými sklady a chladicími boxy pro armádu

„Studnu chceme prezentovat v rámci prostoru, který tady opravujeme, bude zde expozice o historii Klatov, ale i o historii armády. Kromě Československé armády tady totiž sídlili známí dragouni a husaři,“ řekl místostarosta Klatov Václav Chroust. Rekonstrukce také odhalila půvabnou ambitovou chodbu, která byla dříve zastavěna různými sklady a chladicími boxy pro armádu. Asi 8 metrů dlouhá a 30 metrů široká chodba bude spolu s velkým sálem refektáře sloužit jako multifunkční kulturní prostor. Původní kamenný portál by měl být začleněn do vstupních dveří. Kromě velkého sálu zde budou také menší místnosti, sloužící jako klubovny pro organizace města. Oprava refektáře přijde na 31 milionů korun a hotová bude od konce roku.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio