V Klatovech otevřou opravené katakomby s vzácnými mumiemi

Po zhruba ročním uzavření se zítra opět otevírají pro veřejnost známé klatovské katakomby. Náročná rekonstrukce změnila jejich podobu téměř k nepoznání. V průběhu soboty a neděle 26. a 27. listopadu bude expozice klatovských katakomb otevřena pro veřejnost zdarma.

Nová expozice katakomb v Klatovech bude slavnostně otevřena v sobotu 26. listopadu v 9:00 hod. za přítomnosti apoštolského nuncia v ČR Giuseppa Leanzy, řezenského biskupa Gerharda Ludwiga Müllera a plzeňského biskupa Františka Radkovského.

V 10:00 hod. proběhne v klatovském jezuitském kostele, jehož součástí katakomby jsou, mše svatá a hlavním celebrantem bude biskup František Radkovský. V poledne bude následovat přijetí hostů na klatovské radnici starostou města Rudolfem Salvetrem a ve 14:00 konference o nové expozici, kterou představí autoři projektu.

Ten, kdo katakomby pod jezuitským kostelem na klatovském náměstí navštívil před rekonstrukcí, je teď jen stěží pozná. Vchod už není z náměstí, ale je nově řešen z Denisovy ulice. Zde byl obnoven zazděný vstup do jezuitského gymnázia, které přiléhá zezadu ke kostelu.

Nový vstup do klatovských katakomb

Vchod je bezbariérový a ústí do přízemí budovy, kde bude potřebné zázemí a dále expozice věnovaná jezuitskému řádu a době baroka. Tato část katakomb je pak oddělena od části pod kostelem, kde leží zachované tři desítky mumií pohřbených členů řádu, měšťanů a šlechticů.

Ve všech prostorách byly nejdříve odstraněny nánosy novodobých omítek, betonové podlahy, zastaralá elektroinstalace a další rušivé prvky. Pak byly udělány nové rozvody, podlahy či osvětlení. Nakonec sem byla instalována interaktivní expozice. Projekt realizovalo za pomoci dotace z Evropské unie občanské sdružení Klatovské katakomby.

Zajímavostí je také tzv. prampouch, který spojí kostel s protější jezuitskou kolejí. Prampouch navrhla přední světová architektka pracující v Londýně, Eva Jiřičná, která byla dlouholetou partnerkou architekta Jana Kaplického.

Prampouch je spojovací chodba mezi dvěma budovami a počátkem 18. století ho jezuité vybudovali nad Balbínovou ulicí v podobě kryté dřevěné lávky. Posléze zanikl a nikdo dnes neví, jak tato lávka vypadala. Proto bylo rozhodnuto nepokoušet se napodobovat zaniklou stavbu, ale naopak vytvořit moderní dílo, které nenásilně zapadne mezi historické budovy. Lávka bude celá prosklená.

autor: lum
Spustit audio