V Klatovech se konal vůbec první Avon pochod na podporu žen s rakovinou prsu

4. červen 2012

Město Klatovy letos uspořádalo vůbec poprvé Avon pochod proti rakovině prsu. A zájem byl nečekaný! Pochodu se o víkendu zúčastnilo bezmála pět set registrovaných lidí, tedy těch, kteří si zakoupili růžové tričko na podporu nemocných. Další ale zhruba dvě stovky lidí se k pochodu městem připojilo bez registrace.

Účastníci v růžových tričkách zaplnili v sobotu po poledni klatovské náměstí, odkud se vydali na zhruba dvoukilometrový pochod městech. Symbolicky tak touto akcí vyjádřili podporu ženám s rakovinou prsu. Pochod podpořila a celou trasu prošla také Pavlína Danková, bývalá moderátorka a dnes mluvčí Fakultní nemocnice v Praze Motole. Sama se totiž v současné době léčí s onemocněním rakoviny prsu.

Na prvním Avon pochodu v Klatovech nechyběla také klatovská rodačka a zakladatelke Mammacenter v České republice Miroslava Skovajsová. Mammacentra provádějí mamografický screening prsu a zabývají se diagnostikou onemocnění prsu.

Účastníci Avon pochodu v Klatovech

Karcinom prsu je nejčastějším závažným nádorovým onemocněním u žen v ČR i ve světě a jeho výskyt stále stoupá. Ročně rakovinou prsu onemocní v České republice necelých 6 000 žen. Na nádor prsu každý rok zemře okolo 1 900 žen, tyto počty se za posledních 10 let nemění. Nejúčinnějším prostředkem pro včasný záchyt rakoviny prsu je pravidelné preventivní mamografické vyšetření.

Na preventivní mamografické vyšetření mají v rámci programu mamografického screeningu nárok všechny ženy od 45 let, a to vždy jednou za dva roky. Vyšetření je hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Až 90 procent pacientek, u nichž je nádor odhalen včas, může být současnými léčebnými postupy vyléčeno.

autor: čer
Spustit audio