V Klatovské nemocnici léčí některé své pacienty pomocí canisterapie

31. březen 2017

Klatovská nemocnice má novou terapeutku. Jmenuje se Sára, je skoro celá černá a jsou jí tři roky. Sára je fenka a náplní její práce je položit hlavu k ležícímu pacientovi nebo se přímo schoulit na kraj postele a nechat se hladit. Tak zvanou canisterapií pomáhá pacientům na psychiatrii a na odděleních následné a dlouhodobé intenzivní péče.

Sára je tříletá fenka bernského salašnického psa a do nemocnice chodí se svým pánem Lukášem Rendlem. „Se Sárou jsme splnili canisterapeutické zkoušky u obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky v Plzni. Od té doby můžeme navštěvovat tyto zařízení. Je to bezva, protože Sáru i pacienty to baví,“ říká Rendl.

Návštěvu doprovází i vrchní sestra Dana Nováková z oddělení následné péče a popisuje největší přínos společně strávených chvil pacientů a psí terapeutky.

„V nemocnici je spousta osamělých a starých lidí. Za někým nechodí ani návštěvy, protože ten pacient už nikoho nemá. Pejsek pro ně představuje základní kontakt. Můžou si ho pohladit a pomazlit se sním. Terapie má ale i další výhody. Pacienti například po mozkových mrtvicích si procvičují řeč či si procvičují motoriku, tím že psa hladí,“ vysvětluje Nováková.

Canisterapie v klatovské nemocnici

„Pokud jde pes rovnou do postele, tak při polohování s pacientem to má své opodstatnění. Už jen třeba to, že se pacient zmobilizuje a sám se snaží například posunout v posteli a rozhýbat tělo. Kdežto někdy se oddávají pomoci nemocničního personálu. Cílem canisterapie je potěšení a psychosociální účinek. Vytrhnout pacienty ze stereotypu nemocnice je hlavním posláním terapie,“ doplňuje Lukáš Rendl.

Do Klatovské nemocnice dochází Sára se svým pánem až dvakrát týdně a během jedné návštěvy potěší zhruba 15 pacientů.

autor: en
Spustit audio