V Klenčí je více pracovních míst než stálých obyvatel

24. leden 2006

Klenčí - malá příhraniční obec na Domažlicku - nabízí více pracovních míst, než má práceschopných obyvatel. Zaměstnání tam má 750 lidí, práceschopná je přitom asi polovina z 1300 obyvatel. Možnosti uplatnění v silně expandující obci stále rostou a místní podniky už musejí pro dělníky sahat až do vzdálenosti 30 kilometrů - na Poběžovicko a Bělsko.

Podle starosty Karla Smutného se obci vyplácí dlouhodobý vstřícný postoj vůči investorům. Dlouhodobě je v obci 15 nezaměstnaných, míra nezaměstnanosti mírně nad jedním procentem. Přitom na Domažlicku je bez práce 6,5 procenta lidí. Podle Smutného už nejezdí do Německa za prací téměř nikdo, Domažlice moc příležitostí nenabízejí.

Klenčí schválilo program sociálně ekonomického rozvoje, plán vodohospodářských sítí a zeleně a kvůli expanzi podnikání tvoří nový územní plán, který počítá s rozvojem turismu - roubenými chalupami, sjezdovkou a golfovým areálem za 66 milionů korun.

Firmy v obci se trvale rozšiřují. Ryze český výrobce keramiky pro elektrotechniku, firma Steatit, už zaměstnává v Klenčí 230 lidí. Výrobce klimatizace - německý Rosenberg, který má 150 lidí, přijímá další třicítku. Kupuje tři hektary soukromých pozemků a navíc firma plánuje další přesun výroby z Německa, což by znamenalo až stovku nových míst. Němci dosud opravili dva kravíny, bývalé dílny a postavili novou halu a centrálu.

Místní Zemědělská společnost Čerchov našla výrazné odběratele kovových prvků u automobilek; kovovýrobě se tam věnuje 80 lidí a zemědělství na dvou nedalekých farmách dalších 67.

Logo

První chodská stavební zaměstnává 75 lidí a stejný počet má i stavební a spediční firma Hrbáček. Dalších 50 lidí pracuje v základní a mateřské škole a v domě s pečovatelskou službou. Téměř 70 zaměstnanců mají dohromady čtyři hotely s celkem 260 lůžky.

V Klenčí jsou lékárna, dva praktičtí lékaři, dva zubaři, dva maséři, dva kosmetické salony, tři kadeřnictví a sedm hospod. Jezdí tu každou hodinu autobus nebo vlak a obec letos přispěla na autobusy 76.000 korun, aby zajížděly také do okrajů - do Nemanic, Capartic a do Černé řeky.

Podle starosty Smutného by Klenčí potřebovalo větší počet stálých obyvatel. Proto v posledních letech postavilo 82 nájemních bytů.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio