V Kolovči mleli báby

19. srpen 2019 08:00

Ve mlýně v Kolovči na Domažlicku po pěti letech znovu přemílali staré báby na mladá děvčata.

V Kolovči na Domažlicku se v sobotu rozklapal legendární mlýn. Podle tradice v něm od 19. století přemílají báby na mladá děvčata. Odkazují na příběh o podnikavci, který postavil parní mlýn. Kvůli drahému provozu a nekvalitní mouce k němu ale chodily jen staré babky.

Ve mlýně v Kolovči na Domažlicku po pěti letech znovu přemílali staré báby na mladá děvčata

Podle legendy ostatní mlynáře pak pomlouvali, že je ve mlýně přemílá a omlazuje. Tradici Kolovečtí oživují jednou za pět let, kdy na místní louce sehrají divadelní frašku. Mezi kolovečskými se představil i současný starosta obce v roli rychtáře.

Báby se budou mlít zase za pět let

Dřevěný mlýn na kolečkách přitáhl na jeviště koňský povoz, báby se pak do něj strkaly pěkně hlavou napřed. Mlýn ale vždycky nemlel tak, jak by si báby představovaly. Z jedné udělal nemluvně, z druhé chlapa a starou Terezu přemlel na dvě mladé Terezky a ty dědka nechtěly.

Ve mlýně v Kolovči na Domažlicku po pěti letech znovu přemílali staré báby na mladá děvčata

„V dnešní době je recyklace, můžeme manželky nechat recyklovat,“ reagoval jeden z diváků. „Já bych se přemlít nechala,“ řekla jiná z přítomných dam. Její manžel se ale obával, zda by ho po tak radikálním omlazení ještě chtěla. Vyzkoušet to budou moci až za pět let, až se zase tamní legendární mlýn roztočí.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio