V Kynšperku byly při opravě kostele nalezeny vzácné frezky

12. leden 2006

Vzácné fresky, patrně z první třetiny 18. století, se objevily při rekonstrukci kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. O jejich existenci dosud nikdo nevěděl. S opravou kostela, který patří městu, začali v Kynšperku už před pěti lety. Závěrečná etapa má podle plánu skončit v srpnu. Vyměněny měly být vnitřní i venkovní omítky i podlaha kostela. Když se ale začaly odstraňovat boční oltáře kostela, objevily se za nimi fresky. Na levé straně kostela výjimečně zachované.

Podle Ludmily Drncové z plzeňského národního památkového ústavu, jde o iluzivní malované oltáře, kterých mnoho k vidění není. Drncová přiznala, že za 21 let se jí ještě podobný nález nepovedl. Výjimečnou zachovalost fresek přičítá tomu, že zřejmě byly původně vystaveny jen velmi krátce. Poté je zastavily dřevěné oltáře. Malby tak zůstaly skryté a chráněné.

Památkáři nyní začnou dohledávat v archivech zmínku o autorovi a okolnostech vzniku fresek. Už jen to, že se v písemnostech zatím žádná zmínka neobjevila, není obvyklé.

Pro město je sice objevení fresek zajímavým nálezem, který by mohl být i turisticky zajímavý, bude ale znamenat i nečekané výdaje. "Prvotní ošetření fresek bude stát asi 25.000 korun. Kompletní restaurace pak může přijít řádově na 700.000 korun. Na to radnice vlastní prostředky nemá a bude muset hledat cestu, jak na restauraci fresek získat peníze.

I na poslední etapu oprav kostela obdržel Kynšperk dotaci ze Společného regionálního operačního programu ve výši deset milionů korun. Dalším 1,5 milionem přispěl kraj. Souběžně s postupnou rekonstrukcí radnice investovala i do okolního parku. Komunikace a nový informační systém má přijít na 17 milionů. I na tento projekt získalo město dotaci z evropských fondů.

Logo

Než bude problém financování oprav fresek vyřešen, zůstanou malby odkryty a dřevěné oltáře, které je kryly, se na jejich místo nevrátí. I oltáře chce radnice postupně zrestaurovat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio