V lesích Plzeňského kraje bojují s kůrovcem

1. září 2017

Smrkové lesy v Plzeňském kraji výrazně poškozuje kůrovec. Jeho výskyt je kalamitní především v nižších polohách Klatovska a Domažlicka. Všichni vlastníci lesa se teď musejí přednostně zaměřit na vyhledávání a asanaci napadených stromů. Jenže na práci chybějí lidé a jsou i problémy s odbytem kůrovcového dřeva.

S kůrovcem bojují i v městských lesích Nýrska, jejichž rozloha je přibližně 350 hektarů. „Letos je to velmi špatné. Je sucho, stromy jsou oslabené, kůrovec se dostává do přemnoženého stavu a dokonce hrozí i kalamita. Pokud se chytne nálet, kdy do stromu kůrovec naletí, tak se strom pokácí a může se z lesa odvézt a dodat někam ke zpracování. V případě, že se strom najde, když už je oloupaná kůra a vývoj kůrovce je ve vyšším stádiu, tak nezbývá než strom porazit a asanovat pomocí chemických přípravků. Napadený strom musí potom zůstat na místě po dobu, než začne působit chemický přípravek,“ řekl hospodář městských lesů Nýrsko Jan Švojgr.

V současné době se provádí pouze kůrovcová těžba a správci lesa řeší, co s ním. „Zhruba 30 až 40 procent je to těžba kůrovce a 60 procent souší. Stromy usychají a tím vzrůstá i riziko, že budou napadené kůrovcem. To se odráží i na ceně dřeva. Při normální těžbě se kulatina prodává kolem 2 300 korun, dnes je to zhruba za 1 500 korun. Bohužel i odbyt je zoufalý a není kam dodávat. Nevíme si s tím rady,“ uvedl Švojgr.

A na plno teď jede také pila v Nýrsku, jak potvrdil její jednatel Vladimír Beneš: „Pila je v tomto období extrémně zatížená, protože kůrovcové hmoty je tak pětkrát tolik, než je naše potřeba. Vzhledem k tomu, že se vozí pouze kůrovcové dřevo, nemůžeme uspokojit všechny firmy, protože některé potřebují pohledové a čerstvé dřevo. Kůrovcová hmota je zamodralá a popraskaná. Dřevo vykupujeme už jen omezeně.“

Na české pily navíc teď míří i dřevo, které se běžně vyváží do Německa. To ale po posledních srpnových polomech import výrazně omezilo.

autoři: en , jik
Spustit audio