V Manětíně pokračuje záchrana kostela svaté Barbory

18. duben 2018

Ohrožená památka z roku 1697 dostala v uplynulých letech novou střechu a loni se začalo pracovat i na statickém zajištění. To spočívá v bytelných táhlech, která vlastně drží kostel pohromadě. Zároveň od loňska probíhají restaurátorské práce na varhanách z dílny věhlasného Leopolda Spiegela.

„V letošním roce bude opravená opěrná zeď před kostelem svaté Barbory, a potom se bude pokračovat ve statickém zajištění. V tomto roce by také mělo dojít k výměně oken. Tento kostel je zařazený do programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury na letošní rok farnost obdržela příslib 1,5 milionu korun. Tato suma smí činit maximálně 90 procent z celkové částky, takže farnost k tomu bude muset deset procent přidat,“ popsal starosta Manětína, Josef Gilbert Matuška.

A opravovat se bude kostel i v následujících letech. „Bude potřeba ještě definitivně dokončit zásahy na statickém zajištění a provést injektáž trhlin, které jsou hlavně v části transeptu a presbytáře. Dále se musí udělat vnitřní omítky včetně nové elektroinstalace a fasáda,“ doplnil Josef Gilbert Matuška.

Kromě chrámu se opravují také vzácné varhany z 18. století

Obnovou procházejí i vzácné varhany, které do kostela patří už od roku 1721. Pracuje na nich varhanář Dalibor Michek. „Dřevěné části jsou opraveny, protože jsou tam samozřejmě také mechanická poškození, a je v nich zlikvidován červotoč. Potom je vše opět pospojováno koňskými šlachami a uvedeno do původní podoby. Je to jediný nástroj od Leopolda Spiegela, který zůstal zachován. Věci, které chybí, budou dodělány jako kopie,“ popsal varhanář Michek.

Starosta Josef Gilbert Matuška doufá, že varhany znovu zazní na své třísté narozeniny, v roce 2021. A jak připomněl, s jejich záchranou vydatně pomáhá spolek Svět podle Jakuba: „Jedním z hlavních projektů v letošním roce je projekt Na plzeňské paletě, kde výtěžek bude věnován na restaurování těchto varhan.“

Jde o 76 umělecky zpracovaných malířských palet, které je možné vidět a také vydražit na putovní výstavě po různých místech Plzeňského kraje. Celkové náklady na obnovu varhan jsou téměř tři miliony korun.

autoři: kos , jik
Spustit audio