V Milínově na jižním Plzeňsku vznikne školka z přírodních materiálů

28. květen 2018

Dlouholetá učitelka staví ze své peníze vlastní školku v malé obci Milínov, 20 kilometrů od Plzně, kde podobné zařízení chybí. Bude ze dřeva, hlíny, kamene a ovčího rouna. Otevřít dvě třídy pro 40 dětí chce v září příštího roku.

Miloslava Malíková učí děti 25 let. S projektem mateřské školky Zemička, jako Plzeňačka, obešla nejprve městské obvody a po neúspěchu směřovala do obcí dál od města. „Až jsem došla do Milínova k paní starostce, která řekla, že mě jí seslalo samo nebe," řekla Miloslava Malíková.

Zájem mladých o bydlení v této lokalitě je velký, proto Milínov připravuje prodej parcel na rodinné domky. Obec nemá peníze na školku a sousední větší Nezvěstice ji mají přeplněnou. „První pozemek prodali mně. Koupila jsem za své 2 300 metrů čtverečních," řekla paní Malíková.

Projekt na školku, která bude zapsaná v registru škol, připravovala Malíková pět let. Na pozemek v Milínově čekala tři roky, nyní žádá o stavební povolení a doufá, že stavba se zahájí na podzim. Náklady se budou pohybovat kolem čtyř milionů korun. Předpokládá, že jí bude pomáhat spousta lidí a stavba bude vznikat hodně svépomocí. Zatím používá našetřené peníze, uvítala by však sponzora. První sbírku na školku vyhlásili nedávno vysokoškoláci z Plzně, kteří na majálesu uspořádali dražbu limitované edice batůžků ušitých na fakultě designu.

Spojení s přírodou

Budova bude z přírodních materiálů - dřeva, hlíny, kamene, pálených cihel a ovčího rouna. Na zahradě budou interaktivní prvky, například zemljanka, bludiště z keříků, tekoucí potůček s rybníčky, stromy na lezení pro rozvíjení obratnosti, fantazie a sebevědomí dětí. Na zahradě budou poník, koza a ovce, včelí úly. Dále sad, záhony se zeleninou, brambory, jahody. Děti s rodiči a učiteli se budou starat o zvířata i zahradu.

Náklady na provoz budou minimální díky ekonomice budovy, která bude mít vlastní vodu ze studny, solární panely a uprostřed pec na vlastní chléb. Měsíční poplatek za dítě bude zhruba 3 500 korun, plus jídlo. „Budeme si vařit sami a hlavně zdravě," těší se Miloslava Malíková a dodává, že paní starostka jí nabízí ještě vedlejší pozemek o rozloze 8 700 m2, kde by obec spolu s ní časem ráda vytvořila park pro děti i pro setkávání občanů.

Miloslava Malíková pracovala v řadě alternativních školek a jejím snem je vytvořit „laskavé“ zařízení.  „Chci změnit společnost, alespoň o kousek, protože se musí změnit. Musíme opravdu myslet na to, že naše zem je zhýralá a že ji musíme zachránit a laskat a musíme si jí vážit a všech těch darů, co nám dává. A vrátit se zpátky k zemi je nejlepší s dětmi a jejich rodiči," dodala.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio