V minipivovaru v Chříči připravují pivo s názvem Velikonoční vakcína

Pivovar v Chříči vaří již přes pět let piva v kotli a sládek pod ním topí metrovými poleny. Nyní vaří piva se speciálními názvy jako je Zákaz všeho, Pazdrát nebo Svoboda. Na přelomu roku se pivovar rozšířil o ležácký sklep a výroba piva by se mohla navýšit na 3000 hektolitrů za rok.

Minipivovar vaří různá speciální piva. „Speciál Velikonoční vakcína připravujeme na Velikonoce, protože jsme z toho, jak to ta vláda řídí, úplně znechucení a jediné, co nám zbývá, je dělat si z toho legraci,“ vysvětlil název nového velikonočního piva správce pivovaru Petr Jakubíček.

Pivovar nyní vaření piva velmi omezil

Technologickým srdcem a chloubou pivovaru je jeho varna. V kotli s přímým dřevním otopem se pivo vaří a vedle něj se nachází scezovací káď. „Teď pivo nevaříme každý den. Dříve jsme byli zvyklí vařit i více než jednu várku denně. Nyní spíše dováříme to, co nám lidi odpijí a toho není mnoho,“ dodal správce Petr Jakubíček.

Pivovar v Chříči zaměstnává hlavně zdravotně a mentálně postižené lidi. Na konci loňského roku rozšířil své prostory o nově zrekonstruovaný ležácký sklep. Díky němu se bude moci v budoucnosti navýšit produkce zhruba o třetinu.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio