V Mladoňovicích na Chrudimsku zrecyklovali trafostanici. Udělali z ní kapli

10. říjen 2016
Česko – země neznámá

V dnešní době se recykluje kde co. Ovšem opravdu originální způsob recyklace vymysleli obyvatelé Mladoňovic na Chrudimsku. Z chátrající vyřazené trafostanice udělali kapli a nastěhovali do ní strážné anděly. Nemůže být prý na škodu mít nablízku nějakého ochránce.

Ze dvou starých vyřazených jedna nová. Lidem v Mladoňovicích se povedla zvláštní proměna, když nefunkční trafostanici přestavěli na kapli. A na zvonici použili cihly z další podobné stavby.

Podobných domků, kudy kdysi proudila elektřina, existují v Česku stovky. Miloslav Bonaventura z Mladoňovic měl jednu hned před domem. Pohled na chátrající stavbu mu vadil, stejně jako pocit, že to, co lidi na vesnici kdysi spojovalo, stojí teď bez užitku. Jeho zvláštní nápad se obci líbil a postupně pohlcoval víc a víc lidí.

Kolečko papírování, shánění povolení, peněz a řemeslníků začalo před třemi lety. Kolem budoucí kaple se střídali pomocníci a brigádníci ze všech místních částí Mladoňovic. Čistit cihly nebo skládat materiál pomáhali i chalupáři a rekreanti, kteří do obce jezdí za odpočinkem.

Kaple má tvar jednoduchého hranolu a svítí do krajiny jako bílá perla. Stavbu člení římsa a završuje ji stanová střecha s křížem. Uvnitř návštěvníci najdou oltářní desku a dojem umocňuje modrá výmalba i venkovní osvětlení.

V Mladoňovicích vzniká z trafostanice kaplička

Jednoduchý nebyl ani výběr zvonu. Kvůli úspoře chtěli původně mladoňovičtí koupit zvon z druhé ruky přes internetový bazar. Jeho zvuk se jim ale nelíbil. Nakonec mají zvon ulitý na míru se znakem obce a po okraji jsou vyryté názvy osmi místních částí.

Místo jističů se do trafokaple nastěhovali strážní andělé. Právě jim je totiž nová kaplička zasvěcená. Strážné anděly prý potřebuje každý, ať už věří čemukoli.

autor: kop
Spustit audio