V Mokrosukách odhalí pomník Václava Vojty

25. září 2019 07:20

V Mokrosukách na Klatovsku odhalí pomník profesora Václava Vojty - světově uznávaného dětského neurologa, který by se letos dožil 102 let.

Profesor Václav Vojta, nejvýznamnější český dětský neurolog, bude mít pomník ve svém rodišti v Mokrosukách. Václav Vojta se narodil za Rakouska-Uherska právě v této malé vesnici nedaleko Sušice na Klatovsku. Jeho metoda se dodnes používá po celém světě nejen při léčbě dětské mozkové obrny.

Vojtova metoda, někdy taky nazývaná jako metoda reflexní lokomoce, je soubor cvičení, která se požívají k léčbě psychických a tělesných poruch u dětí i dospělých. Václav Vojta v padesátých letech minulého století přišel na to, že každé lidské tělo má v sobě určité vrozené pohybové vzory. Ty se mohou aktivovat tlakem na určitá místa nebo protahováním některých svalů. Cílem terapie tedy je vracet do funkce svaly, které člověk při pohybu nedokáže vědomě používat.

Spoluautorkou pomníku je malá dívenka

Hlavním záměrem autora pomníku, klatovského sochaře Václava Fialy, bylo poděkovat Václavu Vojtovi za to, co ve svém životě dokázal. Vytvořil proto dvoumetrovou žulovou stélu, ve které je proříznutá silueta Vojtova profilu a přenesená dětská kresba.

V Mokrosukách na Klatovsku odhalí pomník profesora Václava Vojty - světově uznávaného dětského neurologa. Letos by se dožil 102 let

Následně vybral obrázek od devítileté holčičky, která se narodila s obrnou a se kterou její maminka Vojtovu metodu cvičí od jejích 14 dní. Namalovala panáčka s balonkem ve tvaru srdce. Na pomníku ten panáček předává balonek profesoru Vojtovi. Děvčátko je také uvedené jako spoluautorka pomníku.

Po roce 1968 působil profesor v Mnichově

V Mokrosukách prožil Vojta jen dětství. Po okupaci Československa v roce 1968 emigroval Vojta s manželkou i třemi dětmi do Německa a až do konce života zůstal v Mnichově, kde pokračoval ve své praxi. Přednášel po celém světě a vychoval řadu následovníků. Po sametové revoluci v roce 1989 se do Mokrosuk rád vracel.

Pomník bude odhalený tento víkend a do Mokrosuk přijedou z Německa také dva synové a dcera Václava Vojty. Obec zároveň slaví také svatováclavskou pouť i 600 let své existence. Kromě nového Vojtova pomníku také díky dotaci Plzeňského kraje rekonstruovala památník obětem první světové války.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio