V Nalžovských Horách vyhlásili chřipkové prázdniny

30. leden 2020 09:35

Na rozdíl od zbytku republiky děti v Nalžovských Horách dostaly vysvědčení už včera. Ve škole totiž ode dneška vyhlásili chřipkové prázdniny. Děti se do lavic vrátí až za 14 dní, protože na chřipkové prázdniny hned navážou prázdniny jarní.

Podle ředitelky základní školy v Nalžovských horách Boženy Kodýtkové nemocných dětí tento týden výrazně přibylo. „Máme nemocnost 63 procent, to je 89 dětí. Rozhodnutí padlo v úterý od paní doktorky Nové, která nám doporučila školu uzavřít. Vzhledem k vyhlášení epidemie ve škole na základě potvrzení z Krajské hygienické stanice není v této době možný provoz ani školní družiny. Takže základní škola byla uzavřena s tím, že v té době bude ve škole probíhat sanace a veškerá hygienická opatření, abychom se po prázdninách mohli vrátit do provozu,“ vysvětlila ředitelka Kodýtková.

Zatímco děti jásají, pro některé rodiče znamená 14 denní volno velký problém. Situaci musí řešit dovolenou nebo jiným způsobem. Někteří mají výhodu práce z domova nebo s hlídáním pomůžou příbuzní. „Pro mě, jako pro pracující matku doma, to není tak hrozné. Nezávidím ale ostatním maminkám, které dojíždějí do práce a nahonem shánějí hlídání. S jarními prázdninami samozřejmě počítá každý, ale ještě další týden volna a o týden dříve, to je hodně,“ řekla jedna z maminek.

Děti se do základní školy opět vrátí 17. února. Mateřská škola funguje ve městě bez omezení.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio