V nemocnici ve Stodě pomáhají pacientům terapeutičtí psi

27. únor 2024 13:25

Ve Stodské nemocnici na jihu Plzeňska pomáhají léčit psí terapeuti Kessy a Amor. Dvojice bílých švýcarských ovčáků tam dochází se svou paničkou každý týden. Těší se na ně nejen pacienti, ale i personál. Díky ovčákům ve žlutých vestách s označením canisterapeutický pes lidé zapomínají na bolesti a trápení.

Psí terapeuti Kessy a Amor

Amor je mladý pes, je mu teprve devět měsíců. Kessy oproti tomu budou už tři roky. Jejich majitelka Michaela Mottlová má doma celkem čtyři bílé švýcarské ovčáky. Canisterapii se věnuje druhý rok a chce v ní pokračovat i nadále. „Psi absolvují speciální výcvik, skládají zkoušky a certifikát se obnovuje každé dva roky,“ vysvětluje.

Ve Stodské nemocnici pomáhají léčit psí terapeuti Kessy a Amor

Atmosféra je po příchodu pejsků do nemocnice hned veselejší, a to jak v pokojích, tak na chodbách. Někteří pacienti se zpočátku trochu bojí, ale strach brzy vystřídá radost z přítomnosti obou veselých a přátelských ovčáků. Canisterapie vypadá na první pohled jako obyčejné mazlení, ale její léčebné účinky jsou velké.

Ve Stodské nemocnici pomáhají léčit psí terapeuti Kessy a Amor

Návštěvy terapeutických ovčáků nejsou jediným zpestřením, které vedení nemocnice pro pacienty připravilo. „Nově jsme také zavedli bufetové stravování při snídaních,“ prozrazuje mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. „Z kuchyně se rozváží celý stůl dobrot a lidé si přímo vybírají, na co mají chuť. Do budoucna uvažujeme také o pořízení koloběžky pro vhodné pacienty, aby na ní trénovali klouby.“

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio