V Nepomuku pokračuje těžba stromů napadených kůrovcem

28. listopad 2020 16:00

Díky letošnímu chladnějšímu počasí se v nepomuckých lesích na jižním Plzeňsku místo čtyř generací lýkožrouta smrkového vylíhly jen dvě. Těžby jsou i tak mnohonásobně překročené. Okolo cest jsou nyní hromady pokácených stromů, haldy klestí a běžně je v terénu těžká lesní technika.

U jednoho ze zastavení nepomucké naučné stezky Klejnoty je vytěženo 8 – 9 tisíc m³ dřeva a dělníci zde budou mít ještě hodně práce. „Tento rok byl o trochu lepší než loňský a předloňský díky studenému, vlhčímu jaru. Tím pádem se kůrovec vyvíjel pomaleji a nestačil vytvořit tolik generací, ale i při tomto vývoji je dopad katastrofální,“ řekl nepomucký lesník Bedřich Kohlenberger.

Těžby jsou v Nepomuku několikanásobně překročené. Z větví, klestí a špiček stromů se vyrobí štěpka a kulatina se prodá v dražbách podle třídy dřeva. Zájem o dřevo však spadl téměř o trojnásobek. Na vytěženém dřevu tedy není takřka možné vydělat. „Extrémní těžba snížila cenu prakticky o 2000 na m³, a přesto že stát poskytuje kůrovcové dotace, tak nikdy nejsou v takové výši, jako je právě ten prodělek,“ sdělil místostarosta Vladimír Vokurka.

V Nepomuku pokračuje těžba kůrovcového dřeva

Do bojů proti kůrovci musela být zapojena těžká lesní technika, která v lesích ještě chvíli zůstane. Následně budou vysazovány jedle, buky, duby a douglasky s modříny. Smrku se nyní bude u Nepomuku vysazovat co nejméně. „Před námi je vidět, že porosty byly přirozeně zmlazované, takže smrku je zde podle mě dost,“ uzavřel Bedřich Kohlenberger.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio