V nové rezidenční čtvrti Nová Valcha v Plzni odstartovala stavba prvních bytů

2. prosinec 2011

Na jižním okraji Plzně začala stavba desítek nových bytů! Startuje tak výstavba rezidenční čtvrti Nová Valcha, která má být po dokončení největší bytovou zónou od vybudování sídliště Sylván.

Investor, pražský V Invest, se zavázal městu, že vybuduje infrastrukturu, což první etapu prodlouží na dva roky. V první fázi výstavby tu vznikne 50 bytů, postupně jich tu má být až 480. Atriové, bytové a dvoupodlažní solitérní domky už nabízí jedna z plzeňských realitních kanceláří. Pořídit se dají zhruba za 3 miliony korun. Z 30hektarového území zaberou domy 18 hektarů, zbytek bude tvořit zeleň. V zóně má vzniknout i školka, penzion pro seniory a stezka pro cyklisty.

Stavba první etapy měla být zahájena už před rokem. Investorovi se ale nepodařilo "předprodat" 30 procent bytů, ale jen necelých 20 procent, a tak banka neposkytla úvěr. Investor šel do rizika s tím, že začal stavět ze svého a poté bude dofinancovávat úvěrem. Byty se navíc upravily a projekt tak šel "výrazně naproti tomu, co skutečně klientela chce".

Podle ředitelky městského útvaru koncepce a rozvoje Ireny Vostracké jde o jednu z nejzajímavějších lokalit v Plzni. Je na jihu města u přehrady České údolí a bude mít zatím největší podíl zeleně v Plzni.

Vedení Plzně chce bytovou zónu Nová Valcha propojit novou silnicí s průmyslovou zónou Borská pole. Vznikající čtvrť nemá být satelitní městečko, ale měla by být spojená s dnešní Valchou.

autor: lum
Spustit audio