V Nýřanech se sešli starostové Plzně - severu a Tachova s vedením kraje

14. březen 2012

Více než stovka starostů a starostek z okresu Plzeň-sever a Tachov se sjelo do Nýřan. V místním kulturním domě se zúčastnili další z řady setkání Rady Plzeňského kraje se starosty měst a obcí. Přítomni byli také poslanci, krajské vedení Hasičského záchranného sboru, zastupitelé Plzeňského kraje, vedoucí odborů krajského úřadu, ale i zástupci hospodářských komor a další.

Hejtman Milan Chovanec a členové Rady Plzeňského kraje informovali starosty o schválených dotacích obcím, hospodaření, aktivitách a plánovaných projektech. Hejtman představil projekt evropského regionu Dunaj – Vltava a zhodnotil čerpání finančních prostředků z Regionální operačního programu Jihozápad, který se pomalu chýlí ke konci.

Starostové se také seznámili s rozdělením dotací Programu stabilizace a obnovy venkova. V novém elektronickém systému eDotace bylo v tomto programu podáno celkem 411 žádostí, což je řádově o několik desítek žádostí více, než v loňském roce. Rozděleno bylo celkem 60 milionů korun.

Hejtman Milan Chovanec pak avizoval návštěvu ministra obchodu a průmyslu Martina Kuby, kterého pozval na 2.dubna do hospodářsky slabého regionu Tachovska. S ministrem chce mluvit o tom, jak pomoci tomuto regionu s vysokou nezaměstnaností. Přál by si, aby ministerstvo nasměrovalo volné finanční prostředky právě do hospodářsky slabých oblastí. Z diskuzí se starosty a se zaměstnavateli z Tachovska nabývá vedení kraje dojmu, že sliby ministerstev z minulých let nejsou plněny v celém rozsahu a chce, aby se se situací ministr seznámil přímo na místě.

Následovalo společenské setkání, které přítomní starostové využili k individuálním rozhovorům a dotazům s jednotlivými radními kraje.

autor: mkl
Spustit audio