V oblasti Rolavy a Kraslic se daří vzácným živočichům

13. leden 2006

Zřejmě vůbec první výskyt vzácného vodomila Cercyon alpinus v České republice potvrdili pracovníci pražské Agentury ochrany přírody a krajiny. Brouka objevili v okolí Rolavského rybníka u Kraslic na Sokolovsku. Právě tato lokalita má být vyhlášena národní přírodní rezervací Rolavská vrchoviště. Agentura tam prováděla inventarizaci brouků.

Podle odborníků je objevený vodomil zcela novým druhem v České republice. Jedná se o koprofilního vodomila, jehož vývoj probíhá v trusu zvěře. Tato skupina brouků se v Česku zatím intenzivně nezkoumala. Není vyloučeno, že zde žije desítky let. Výskyt vodomila právě v Krušnohoří je proto spojován s tím, že jsou v těchto vysokých polohách rozsáhlé lesní systémy. Výskyt svědčí o spojitosti fauny Krušných hor s Alpami v západní Evropě.

Logo

V lokalitě Rolavy a okolí na Kraslicku žije řada chráněných živočichů. Příroda je tu téměř neposkvrněná lidmi a proto se tu chráněným živočichům daří. Právě výskyt chráněných zvířat a porostů vedl obyvatele krušnohorského Kraslicka k podpisu petice proti výstavbě obří přečerpávací elektrárny za 15 miliard korun. Její výstavba se objevila v návrhu nového územního plánu Karlovarského kraje. Zdá se, že veřejnost nakonec uspěje. Kraj totiž sdělil, že výstavbu nepodpoří.

zdroj: ČTK
Spustit audio