V patře muzea si mohou děti i dospělí zalézt mezi kořeny do podzemí

27. březen 2018

Zhruba tři roky chystalo botanické oddělení Západočeského muzea v Plzni výstavu, která by přiblížila návštěvníkům život v podzemí. Expozice má název „Kořeny“.

Překročíte-li na současné výstavě v Západočeském muzeu bludný kořen, ocitnete se ve světě hraboše Huga. Budete se proplétat mezi kořeny, minete třímetrovou mrkev a obří ředkvičku. Vedle vás povede podzemní chodba do doupěte krtka. A taky do jeho spižírny plné žížal. „Krtek žížaly kousnutím paralyzuje. Žijí, ale neodplazí se. Takže má zásobu čerstvé potravy,“ vysvětluje spoluautorka výstavy Sylvie Pecháčková a ukazuje hromadu žížal: „Spolupracovali jsme se sdružením TOTEM, jeho členové nám žížaly ušili.“

Spolupracovníků potřebovali víc. „Obří mrkve ušila Gabriela Klinkovská. A soukromá ZUŠ Trnka v Plzni se dokonce tématu Kořeny věnovala celý školní rok. Vznikly obrazy, plastiky na téma kořenů a různých živočichů, kteří žijí pod zemí. Výtvarná díla jsou tu vystavená. Svět fantazie a vědy má přece hodně společného,“ je přesvědčená botanička.

V expozici je koutek pro malé děti, ale také odpočivné koutky pro muže a pro ženy. A místo na panelech jsou právě v těchto koutcích zavěšené informace k výstavě. Stačí je sundat, udělat si pohodlí a číst si. „Také je tu velká řepa a části kostýmu, takže si mohou návštěvníci zahrát pohádku O veliké řepě,“ nabízí Sylvie Pecháčková.

Výstava s názvem „Kořeny“ potrvá v Západočeském muzeu v Plzni do 16. září 2018. Doprovodí ji čtyři komentované prohlídky pro veřejnost, nejbližší bude 12. dubna v 17:00. Workshopy pro veřejnost chystá muzeum dva: první bude 17. dubna od 16:30.

autor: Petra Kosová
Spustit audio