V Plasích někdo odcizil sošku čůrajícího panáčka, případ stále není objasněn

13. březen 2024 14:45

Nejen Brusel má svého čůrajícího panáčka. Podobná soška stála donedávna také u železniční stanice v Plasích na severním Plzeňsku. Koncem letošního ledna ale zmizela – někdo ji ukradl.

Panáček kdysi sloužil jako ukazatel dostatku vody ve vodárně pro parní lokomotivy. Když parní lokomotivy přestaly jezdit, soška přestala být fontánkou. Na nádraží ale zůstala. Před několika lety se ho několik tamních nadšenců rozhodlo opravit a zavedlo do sošky znovu vodu, tentokrát se čerpala z blízkého jezírka a o elektřinu pro čerpadlo se staral solární panel.

Koncem letošního ledna ale panáčka z nádraží někdo ukradl. Kus odřízl flexou a zbytek urazil. Místní občany, především ty, kteří se o sošku a její okolí starali, událost velmi zasáhla. V okolí nyní visí plakáty s nabídkou odměny za jakékoliv informace. Zatím se ale neobjevily žádné stopy. Krádež panáčka řeší také policisté z Kaznějova, která po pachateli stále pátrá. Místní zatím přemýšlejí, čím chlapečka nahradit pro případ, že se nenajde. Zvažují i veřejnou sbírku na novou sošku.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio