V Plasích odkryli vzácný románský portál

28. červen 2019 09:35

V Plasích na severním Plzeňsku po víc než třech stoletích odhalili románský portál v kostele cisterciáckého kláštera.

Románský portál je to nejcennější, co restaurátoři v místě objevili, pochází z období, kdy se klášter začal budovat, tedy z poloviny 12. století. Odborníci portál objevili až v roce 2005, když se sundávaly poškozené barokní omítky. O rok později sondy existenci portálu objevily, ale neodkrýval se. Až v současnosti, když se začalo s rekonstrukcí kostela Nanebevzetí Panny Marie, se portál odkryl.

Unikátní a mimořádně cenný románský portál z 12. století odkryli odborníci při opravě barokně přestavěného kostela Nanebevzetí Panny Marie v klášteře v Plasích

Původní románský portál překrýval portál barokní z druhé poloviny 17. století. Ten měl ale statické problémy, proto se musel vyjmout. Protože šlo o těžké kusy, musel na vše dohlížet statik. Nejdříve se postavilo lešení, musely se spravit trhliny a pomocí kladkostrojů začali restaurátoři oba portály ručně od sebe oddělovat.

Románský nebo barokní

Při vstupu do kostela je teď původní románský portál, zatím je ale překryt lešením a textilií, aby ho nepoškodilo světlo. Vzorky portálu jsou ve zkušebně kamene, aby statik mohl zjistit jeho pevnost.

Kostel se opravuje do barokní podoby, proto budou odborníci zvažovat, který z portálů na místě bude, zda románský, nebo barokní. Rekonstrukce kostela je nyní asi v jedné třetině, hotové jsou podlahy a omítky, na řadu ještě přijde omítka a střecha.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio