V plaském klášteře probíhá rekonstrukce bývalé opatské rezidence

9. listopad 2020 11:00

Klášter v Plasích prochází obnovou. Díky evropské dotaci vznikne během dvou let v bývalé opatské rezidenci nová expozice, která bude věnovaná šlechtickému rodu Metternichů.

Na podzim začala jedna z největších stavebních přeměn bývalé opatské rezidence v Plasích, která se po zrušení kláštera stala sídlem rodu Metternichů. Správce kláštera, Národní památkový ústav, totiž po několika letech vyřizování tohoto projektu získal evropskou dotaci. Vedle základního okruhu tak do dvou let vznikne ještě druhý prohlídkový okruh, který bude věnovaný šlechtickému rodu Metternichů.

Obnovou opatské residence se správce kláštera zabývá už několik let. V objektu se již dříve podařila obnovit schodištní fresku a střešní plášť nové prelatury. „Tato investice, co přichází teď, je nebývalého rozsahu a bude použita na celkovou stavební obnovu a záchranu této budovy,“ vysvětlil kastelán kláštera v Plasích Pavel Duchoň.

Nyní se v objektu bourají nevhodné stavební zásahy z 60. let, které vznikly dávno po zrušení kláštera i po odchodu Metternichů. Jednalo se necitlivou stavbu krytu civilní obrany, který je včleněn pod budovu. V tuto chvíli už dochází k přípravám na vnitřní rekonstrukci.

Expozice bude připomínat život Richarda Metternicha a Pauliny Sándorové

Po rekonstrukci by se měla do interiérů instalovat expozice věnovaná šlechtickému rodu Metternichů. Návštěvníci se dostanou do zařízených pokojů z doby druhé poloviny 19. století a budou mít možnost si zažít šlechtické bydlení této doby. „Budeme připomínat Richarda Metternicha a jeho manželku Paulinu Sándorovou. To je pro nás ten stěžejní manželský pár, který do plaského regionu vnesl něco zajímavého, co nám připadá důležité lidem připomenout,“ oznámila kurátorka plaského kláštera Stanislava Beránková.

Rekonstrukce bývalé opatské rezidence vyjde zhruba na 140 milionů korun. Nové expozice, která zde vznikne, by měla nové návštěvníky přivítat v lednu roku 2023. Lidé budou do expozice moci chodit volně. Informace tady návštěvník obdrží jiným způsobem než od průvodce.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio