V plzeňském centru EKIS radí odborníci, jak ušetřit na energiích

11. říjen 2022 08:49, aktualizováno

V konzultačním a informačním středisku EKIS na Západočeské univerzitě v Plzni radí, jaké energetické systémy dát do domu při jeho stavbě nebo kde ušetřit za elektřinu v domácnosti.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídilo a certifikovalo na 60 energetických, konzultačních a informačních středisek EKIS. Jedno z nich je na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni a je to zároveň jediné středisko v Česku zřízené na univerzitě.

Centrum využívají jak vlastníci rodinných domů, tak i firmy. Zájemci o informace si často potřebují ujasnit své představy ohledně úspor za energie nebo mají v plánu stavět zcela nový objekt a o koncepci se chtějí poradit s odborníky. „Firmy v současné době velice trápí energetická náročnost jejich budov. Chodí se tedy dotazovat a řešit problémy, které souvisejí jak se stavební stránkou těch budov, tak s jejich technologiemi,“ sdělil Jan Pašek, který vede poradnu v Plzni.

Poradenství je zaměřeno na všechny energie

Poradit se přišel také David Martinčík. „Věřím, že rady tady budou daleko kvalifikovanější a nestrannější než přímo u dodavatelů nebo firem, které to instalují a realizují,“ poznamenal. Poradenské středisko EKIS na Fakultě aplikovaných věd ZČU radí se všemi druhy energií a je přístupné veřejnosti každé pondělí a středu od 13 do 17 hodin.

„Poradenství je zaměřeno na všechny energie, které se v budovách spotřebovávají a potažmo i vyrábějí. Výroba formou fotovoltaiky je jedním z velmi aktuálních témat,“ oznámil Jan Pašek, který odhaduje, že do budoucna bude každá druhá střecha pokryta fotovoltaickými panely.

Středisko se snaží řešit také emailové a telefonické dotazy. Na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu jsou kontaktní údaje na střediska EKIS, kde se mohou zájemci ohlásit a objednat předem buď telefonicky nebo emailem.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio