V Plzeňském kraji ČSSD vítězství neobhájila. Lidé dali více hlasů ODS

5. červen 2006

ČSSD letos v Plzeňském kraji neobhájila volební vítězství ze dvou minulých parlamentních voleb. V regionu sociální demokraty porazila ODS, která získala 36,46 procenta hlasů, asi o 11 procentních bodů více než v roce 2002. Druhé sociální demokraty nyní volilo 31,69 procent voličů, minule to bylo 30,34 voličů. Zatímco občanští i sociální demokraté svůj zisk oproti minulým volbám zvýšili, třetí KSČM voliče ztratila. Tentokrát jim dalo důvěru 14,03 procenta voličů, to je oproti minulým volbám pokles o víc než pět procentních bodů.

Výsledky letošních parlamentních voleb zredukují počet stran, které budou Plzeňský kraj ve sněmovně zastupovat. Dosud měl kraj poslance z ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Nyní do sněmovny nedostal lídr lidovců, poslanec Jaroslav Lobkowicz. Pouze sociální demokraté si v kraji zachovají stejný počet mandátů jako dosud - čtyři. Na dva zástupce ze tří poklesne i počet komunistických poslanců. Výrazněji si v kraji polepší ODS. Dosud měla ve sněmovně tři zástupce, nyní jich bude mít pět.

Logo

Šest z 11 poslanců, kteří budou ve sněmovně zastupovat Plzeňský kraj, jsou nováčci. Za ODS, kromě dosavadních poslanců Jiřího Pospíšila a Jiřího Papeže, zasednou poprvé do sněmovny ekonomický náměstek hejtmana Vladislav Vilímec, šéf odboru životního prostředí krajského úřadu Vladimír Dlouhý a bývalý primátor Plzně, personální ředitel Škoda Kovárny Zdeněk Prosek. Nováčkem mezi sociálními demokraty v parlamentu bude starosta Domažlic Jan Látka a šéf kontrolního výboru krajského zastupitelstva Václav Šlajs. Nováček zasedne i v řadách komunistů - pracovník Českých drah Karel Šidlo.

Do sněmovny se naopak nedostali dosavadní poslanci Jaroslav Lobkowicz (KDU-ČSL), jehož strana nezískala v kraji žádný mandát, Jiří Bílý (ODS), Josef Švarcbek a Ladislav Urban (oba KSČM). Dosavadní poslanci ČSSD Vladimír Čada a Milan Ekert nyní nekandidovali.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio