V Plzeňském kraji loni klesla kriminalita

24. únor 2015

V Plzeňském kraji se loni méně kradlo, ubylo také násilností. I takové informace můžeme vyčíst z policejních statistik za rok 2014. Počet trestných činů v regionu klesl meziročně o 13 procent. Více než polovinu všech deliktů policie objasnila.

„Za dvanáct měsíců loňského roku evidují policisté v Plzeňském kraji celkem 11.991 případů porušení zákona, které byly kvalifikovány jako trestné činy. Ve srovnání s rokem 2013 je to o 1722 případů méně.", vypočítává Ivana Jelínková z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Skoro polovinu trestných činů, přes 5500, vyšetřovali policisté v Plzni. Nejméně trestných činů šetřeli policisté v rámci územního odboru Rokycany, a to 921 případů.

Jednotlivé okresy se liší i v objasněnosti trestných činů. Zatímco v Plzni odhalila policie pachatele zhruba u dvou z pěti případů, jiná situace byla na Rokycansku. Tam policisté objasnili více než 67 procent trestných činů, což je nejlepší výsledek v rámci celého kraje.

I když největší část trestných činů v Plzeňském kraji tvořily i v loňském roce majetkové trestné činy, celkově krádeží ubylo. Méně bylo například ukradených nebo vykradených aut, výrazně ubylo i případů vloupání. „Znamená to, že pachatel například vnikl do uzamčeného prostoru nebo překonal jistící překážku. Ve srovnání s rokem 2013 loni ubylo 740 takových trestných činů. Jednalo se například o vloupání do rodinných domů, víkendových chat, bytů, obchodů a dalších objektů.", doplnila Ivana Jelínková.

Méně bylo i násilné trestné činnosti, ubylo případů znásilnění nebo pohlavního zneužívání. Stejně jako předloni došlo i loni na území Plzeňského kraje ke čtyřem vraždám, dvě řešili přímo policisté Plzeňského kraje a obě objasnili. U některých trestných činů evidují policisté naopak nárůst, mezi ně patří zvýšení počtu tzv. drogových deliktů.

Celkem loni pachatelé v Plzeňském kraji způsobili škodu za 392 miliony korun, v roce 2013 to bylo o 52 miliony více.

autor: lum
Spustit audio