V Plzeňském kraji odstartoval 14. ročník soutěže Stavba roku

16. únor 2017

Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje od dneška přijímá přihlášky. Letošní 14. ročník nabízí sedm kategorií, tedy o jednu víc než loni.

Právě počet kategorií, do kterých mohou zájemci přihlašovat konkrétní stavby nebo prostranství, je hlavní novinkou letošního ročníku soutěže. Už tradičně se bude vybírat z kategorií novostavby budov, rekonstrukce budov, stavby pro bydlení, dopravní a inženýrské stavby, sportovní a volnočasové stavby a veřejná prostranství jako například parky, náměstí nebo návsi.

Novou kategorii tentokrát tvoří samostatně průmyslové stavby. Sedmou kategorii, která přibyla, představuje člen poroty a zaměstnanec krajského úřadu Miloslav Michalec.

„Z těch minulých ročníků jsme měli dojem, že jsou trochu diskriminované, protože samozřejmě průmyslové stavby se hlásily, ale byly většinou v kategorii novostavba a průmyslové stavby jako utilitární stavby, tzn. užitkové, tak neměly šanci vyhrát. Ty novostavby, které byly daleko hezčí, je převálcovaly. Proto jsme letos zvolili tuto kategorii, aby i ony měly šanci být na tom piedestalu slávy," vysvětlil novou kategorii člen poroty a zaměstnanec krajského úřadu Miloslav Michalec. Úspěchy v soutěži přinášejí firmám zakázky a projekty jsou příkladem pro stavebníky.

Rok 2016 stavebnictví příliš nepřál

Podle odborníků se ale v minulém roce stavebnímu odvětví příliš nedařilo. Podle předsedy krajské organizace Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jana Muziky je stavebnictví v meziročním propadu. V inženýrském dopravním stavebnictví činí propad zhruba 30 až 40 procent, u pozemních staveb je to kolem 15 až 20 procent. Situace by se ale podle něj měla postupně zlepšovat.

„Statistické údaje napovídají, že by se ten stav měl zlepšovat spíše ke konci roku a zejména v roce 2018 v tom dopravním stavitelství. Budeme se modlit, aby všechny ty problémové legislativní věci v dopravních stavbách se odstranily a ty stavby se připravily a mohlo se stavět," uvedl Jan Muzika.

Podmínky pro účast v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2016 se nemění. Přihlášku do soutěže mohou podávat majitelé nemovitostí, investoři, projektanti, architekti nebo zhotovitelé stavby, a to vždy se souhlasem autora nebo vlastníka. Musí jít o dílo uvedené do provozu nebo zkolaudované v roce 2016. Podrobné informace včetně adresy, kam přihlášku poslat, jsou k dispozici na stránkách soutěže.

Zájemci se mohou hlásit ode dneška, uzávěrka přihlášek je 17. března v 15 hodin. Výsledky budou vyhlášeny na slavnostním večeru 25. května v Měšťanské besedě v Plzni.

Své favority mezi přihlášenými stavbami může veřejnost volit od 27. dubna do 15. května. V předchozím ročníku soutěžilo 28 projektů a titul Stavba roku 2015 se podařilo získat Environmentálnímu centru Krsy, Centru stavitelského dědictví v Plasích, Domu přírody Českého lesa v Klenčí a také bytové nástavbě hotelu U Zvonu v Plzni.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio