V Plzeňském kraji padly teplotní rekordy

15. duben 2020 08:30

V Plzeňském kraji padly dnes ráno teplotní rekordy v Konstantinových Lázních na Tachovsku a na šumavské Rokytské slati na Klatovsku. Oproti minulým letošním dnům panoval téměř celonoční mráz, který zasáhl kvetoucí plodiny zemědělců a ovocnářů. Některé stanice hlásily mráz už od včerejších 20:00 až 21:00, uvedl Josef Cink z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Minima byla od minus tří do minus šesti stupňů v těch nižších polohách, když pomineme horská údolí,“ uvedl. Rekord z roku 1974 pro celý Plzeňský kraj, kdy bylo v Plzni-Bolevci naměřeno minus 8,2 stupně, překonán nebyl. Přesáhly ho ale některé stanice.

V Konstantinových Lázních, kde je 48letá řada měření, bylo ve dvou metrech nad zemí minus 5,4 stupně Celsia, přičemž rekord z roku 1974 činil minus 4,5 stupně. „Hodně mrzlo v typických šumavských údolích,“ uvedl Cink. Na Rokytské slati, kde se měří 12 let, bylo dnes ráno minus 12,4 stupně, dosavadní rekord tam byl minus 9,9 stupně z roku 2009. Překonal tak dokonce o šest desetin stupně nedalekou Perlu na Jezerní slati u Kvildy, kde bývá nejvíce mrazivo. V Dobřanech u Plzně, kde je ale jen šestiletá řada pozorování, byly rekordní minus čtyři stupně Celsia.

Mírné mrazy by měly v Plzeňském kraji trvat ještě v noci ze středy na čtvrtek, ale ne už takové hodnoty jako dnes a jen ve druhé polovině noci. „Další noci už teploty porostou k plus šesti až plus třem stupňům, výjimečně u země kolem nuly,“ uvedl Cink. Dnešní odpolední maximum v regionu by mělo dosáhnout 14 až 17 stupňů a v pátek dokonce až 21 stupňů. O víkendu a na začátku příštího týdne se mírně ochladí. Mírně pod nulou ještě může být v údolíčkách při vyjasnění, dodal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Nejnovější zprávy