V Plzeňském kraji přibývá sociálních pohřbů. Obce za ně ročně zaplatí desetitisíce korun

1. duben 2014

Desetitisíce korun platí ročně obce za pohřby lidí, ke kterým se do čtyř dnů nikdo nepřihlásí. Počet sociálních pohřbů přibývá i v Plzeňském kraji. Nebožtíků, ke kterým se nikdo nehlásí, je každý rok více a městům a obcím tak rostou i náklady na sociální pohřby.

„Zesnulý se musí vyzvednout v nemocnici, dává se mu pohřební rubáš, protože není oblečený a není, kdo by ho dodal. Pak se uloží do nejlevnější kremační rakve a převeze se přímo do krematoria ke zpopelnění,“ popisuje David Všetečka, majitel pohřební služby v Přešticích na jižním Plzeňsku, jak sociální pohřeb vypadá.

„Většinou je to anonymní sociální pohřeb, jde to na náklady obce, potažmo státu. Urna je potom rok uložena v depozitu pohřební služby nebo je uložena do hromadného pohřebiště,“ dodává.

Pohřební služba Davida Všetečky má sedm poboček a působí na jižním a severním Plzeňsku a Domažlicku. Nárůst sociálních pohřbů eviduje v posledních letech obrovský.

„Za naší pohřební služby říkám, že v době, kdy ještě bylo pohřebné, tedy příspěvek ve výši 5 tisíc korun od státu, neregistrovali jsme žádný sociální pohřeb. Možná jeden za rok, nyní jsou to desítky,“ vypočítává.

V Plzni vypravuje nejvíce sociálních pohřbů nejlidnatější první městský obvod, který zahrnuje Lochotín, Bolevec, Košutku a Vinice. A jejich počet tu také stále stoupá. Zatímco v roce 2011 bylo 34 sociálních pohřbů, loni už jich bylo o dalších deset víc.

„Zajisté je to dáno tím, že u nás na obvodě má sídlo fakultní nemocnice Plzeň- Lochotín a také nemocnice Privamed a jsou zde i domovy pro seniory. Takže je častější výskyt těch případů než v okolních města Plzně,“ vysvětluje Dana Krausová, vedoucí sociálního odboru prvního městského obvodu.

Za 44 sociálních pohřbů loni obvod zaplatil více než 330 tisíc korun. „Kromě finanční zátěže je to i velká administrativní zátěž. Náročná je pak i část administrativy spojená s vymáháním nákladů,“ dodává Krausová.

Sociálních pohřbů přibývá i v menších městech Plzeňského kraje, například v Holýšově na Domažlicku. „Před 5 či 6 lety jsme dělali tak jeden sociální pohřeb za rok, teď máme tři i čtyři,“ popisuje místostarostka Hana Valachovičová zvolená za Starosty a nezávislé.

Průměrná cena jednoho sociálního pohřbu se pohybuje od 7 do 12 tisíc korun. Městům a obcím se náklady spojené se sociálními pohřby většinou vrátí, nárokovat je mohou v dědickém řízení nebo je zaplatí stát. Často to ale trvá několik měsíců.

autor: čer
Spustit audio