V Plzeňském kraji se líčí pasti na sršně asijské

3. duben 2024 10:50

Pasti na sršně asijské začali přírodovědci rozmísťovat v Plzeňském kraji. Chtějí tak mapovat výskyt invazivního hmyzu, který útočí na včely.

Zdeněk Chval, vedoucí laboratoře fakulty strojní, kde se pasti tisknou na 3D tiskárně

Ochránci přírody začali rozmisťovat pasti, do kterých budou chytat sršeň asijskou, nepůvodní invazivní hmyz. Chtějí tak monitorovat její výskyt a chránit včely. Právě pro ně je sršeň asijská největší hrozbou. V České republice se tento hmyz poprvé objevil loni v říjnu v Plzni. A tam také umístili přírodovědci první pasti.

Pasti jsou vyrobené na 3D tiskárně a obsahují vletové i výletové otvory. „Naše domácí sršeň se do vletového otvoru, na rozdíl od asijské sršně, nevejde. Po obvodu jsou pak rozmístěny menší výletové otvory pro drobnější hmyz, který by se do pasti dostal omylem,“ popisuje vedoucí laboratoře, kde se pasti vyrábějí, Zdeněk Chval z Fakulty strojní ZČU v Plzni.

Past na sršně

Pasti budou rozmístěny v okolí míst, kde byl v letošním a loňském roce zaznamenán výskyt sršně asijské. Ta se zatím objevila v Plzni, Hrádku a Rudné u Prahy, pouze v Plzni ale bylo nalezeno i hnízdo. Přírodovědci chtějí pasti instalovat také poblíž dálnice D5. „Zvířata lákáme na návnady na bázi šťavnatých cukernatých roztoků – nejčastěji na med v kombinaci s vínem či pivem. Složka alkoholu hraje důležitou roli, protože na některý hmyz působí repelentně. Sršně jsou schopné návnadu zacítit i na několik set metrů. Pasti zavěsíme ideálně na stinné místo, nejlépe v blízkosti vody,“ uvádí Jan Walter, entomolog ze Západočeského muzea. V Plzeňském kraji plánují přírodovědci rozmístit kolem 80 pastí.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio