V Plzeňském kraji se v září neotevřou tři základní školy

V novém školním roce se v Plzeňském kraji neotevřou pro školáky tři základní školy. Jsou to většinou venkovské malotřídky, které trpí nejen obecně nízkou porodností, ale i odlivem mladých rodin za prací z venkova do měst. I když starostové obcí a řada rodičů za své školy bojovali, nízké počty dětí většinou rozhodly. Od září už nebude učit na základních školách v Petrovicích u Sušice a v Rabí na Klatovsku a v Miřkově na Domažlicku.

V minulém školním roce v Rabí chodilo do školy devět dětí, přitom v 70. letech 20. století to bylo až ke dvěma stovkám školáků. Mladí lidé ale z obce odcházejí a dětí je nedostatek. V Rabí, kde žije téměř 500 obyvatel, tak zůstává jen mateřské škola. Ta se přestěhuje do objektu po základní škole a v bývalé školce se zřídí nové byty.

poprvé ve škole

Svou základní a mateřskou školu musela zrušit také obec Petrovice u Sušice. Podle informací z tamního obecního úřadu by v novém školním roce nastoupilo pouze 11 dětí, v mateřské škole se k dennímu docházení hlásilo osm, tři děti by chodily na pět dnů v měsíci.

O záchranu školy se už v minulém roce snažila nejen radnice, ale také mnozí rodiče. Jedním z nich je i původem Američan Mark Shelly, který se na Šumavu přistěhoval. Domnívá se, že velká škoda, že škola končí, když v obci fungovala přes 200 let. Jedno jeho dítě teď bude muset dojíždět do Hlavňovic do třetí třídy a jedno do Sušice do šesté třídy.

Mark Shelly byl v minulém roce jedním z organizátorů společenské akce Bramboriáda. Měla oslavovat plodinu, která dává lidem na Šumavě obživu, ale zároveň také podpořit samotnou základní existenci venkovské malotřídky a mateřské školy. Do petrovické školy dříve chodily děti až ze 30 vesnic. V minulém školním roce navštěvovalo školu 14 žáků a vedle základního vzdělání jim byly nabízeny i mimoškolní aktivity - například výpočetní technika, angličtina, němčina, hra na flétnu a základy tenisu a basketbalu. Některé děti z Petrovic ovšem vozí rodiče jinam. Obec zatím neví, jak naloží s objekty.

Školní třída

Slučování škol potká některé základní školy v Plzeňském kraji zřejmě i v příštím školním roce. Například v Plzni zastupitelé už letos rozhodli o sloučení dvou základních škol v centru města kvůli nedostatku dětí od 1. září 2006. O své školy, které se pohybují na hranici přípustných limitů žáků, bojují i jiné obce

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio