V Plzeňském kraji se zvýšil počet obyvatel

25. leden 2012

Necelý rok po Sčítání lidu, domů a bytů přicházejí statistici s prvními předběžnými výsledky. Potvrdily se prý obecné trendy platné v celém Česku. V Plzeňském kraji žilo loni o 24 tisíc lidí více než v roce 2001. Na konci března loňského roku měl kraj 574 694 obyvatel. Velkou měrou se na nárůstu počtu obyvatel podílejí cizinci. Skoro třetina obyvatel žije v okrese Plzeň-město, naopak nejméně lidí, 48 tisíc, žije v okrese Rokycany.

Plzeňský kraj podle sčítání zaznamenal nejvyšší nárůst lidí v samotné Plzni -22 tisíc - a pokles počtu obyvatel se projevil nejvíce v okrese Plzeň – jih - o 6 tisíc.

Za zvýšením celkového počtu obyvatel je jednak vyšší porodnost v posledních letech, především ale jde o výrazný nárůst počtu cizinců. Zhruba polovina všech cizinců, 13 tisíc, žije přímo v Plzni. Cizinci tak tvoří skoro 7 procent plzeňské populace.

Prakticky nic neřeklo Sčítání o národnosti. Otázka byla dobrovolná, a tak na ni více než čtvrtina lidí neodpověděla.

Podobné to bylo u náboženského vyznání. Např. k židovství se přihlásilo v Plzeňském kraji jen 13 lidí. Otázka byla dobrovolná a tak na ni neodpovědělo přes 271 tisíc obyvatel, tedy skoro polovina.

Podle krajského šéfa statistiků Miloslava Chlada Sčítání prokázalo, že i v Plzeňském kraji roste vzdělanost. Počet lidí s vysokoškolským diplomem vzrostl o 43 procenta, tedy o 15 a půl tisíce. Nejvíce absolventů vysokých škol žije v Plzni, nejméně na Tachovsku.

Vzrostl také počet rozvedených a svobodných. Nově Sčítání zaznamenalo v Plzeňském kraji 89 registrovaných partnerství. Poslední Sčítání poukázalo také na neblahou skutečnost. A sice, že stejně jako jinde i v Plzeňském kraji ubývá dětí a přibývá seniorů. Během deseti let klesl počet dětí do 14 let o 5 tisíc, naopak počet 65letých a starších lidí stoupl o 15 tisíc.

Loňské Sčítání také ukázalo, že v Plzeňském kraji rychle roste počet bytů v soukromém vlastnictví a že přibývá rodin, které využívají k vytápění plyn. Za deset let se také zdesetinásobil počet bytů s připojením na internet.

autor: lum
Spustit audio