V Plzeňském kraji složilo slib 20 nových policistů

8. březen 2024 18:05

Na začátku letošního roku sloužilo v Plzeňském kraji přesně 2 204 policistů. Jenže ideální číslo by mělo být, z pohledu policie, o něco vyšší. Co čeká případné zájemce o službu v uniformě během výcviku a zaškolování?

O tom, že policisté chybí i v Plzeňském kraji, se mluví už dlouho. Podle statistik 1. března scházelo celkem 232 lidí. Největší personální nedostatek pociťuje policie na městském ředitelství a dále na Klatovsku.

Nicméně na začátku března složilo slavnostní slib 20 nových policistů a policistek, kterým byly během důstojného aktu za doprovodu státní hymny předány krajským ředitelem pamětní listy. Ještě před slibem museli adepti absolvovat několikatýdenní školní kurz v Domažlicích. Zde se seznámili s manipulací se služební zbraní, použitím donucovacích prostředků, naučili se základní zákonné předpisy a postupy a v neposlední řadě se připravovali po fyzické a psychické stránce. Nyní nové policisty a policistky čeká několikaměsíční základní odborná příprava ve školních vzdělávacích zařízeních, kde se kromě teorie seznámí se širokou škálou činností policejní práce.

I přes nástup nových kolegů má krajské ředitelství stále otevřený nábor. K policii se může přihlásit státní příslušník České republiky s věkem nad 18 let, který je trestně bezúhonný, splňuje požadavky na vzdělání a projde psychickými a fyzickými testy. Zájemci najdou potřebné informace na webu nabor.policie.cz.

autor: abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy