V Plzeňském kraji už našlo práci zhruba 4000 ukrajinských uprchlíků

21. duben 2022 09:19, aktualizováno

Někteří uprchlíci z Ukrajiny pracují v továrnách, jiní pomáhají na farmě s krmením dobytka. Většina z nich je za práci vděčná, i když často neodpovídá jejich původní profesi. Díky ní mají vlastní příjem a nemají tolik času myslet na válku, která se odehrává u nich doma.

Některé ukrajinské uprchlíky zaměstnává na úklidové práce i první plzeňský obvod. Práci tu našla třeba paní Táňa, která je za ni velmi ráda. Pomáhá jí totiž nemyslet na válku, která se odehrává v její zemi. Na Ukrajině Táňa učila v taneční škole děti tancovat. Aby se mohla dál věnovat své profesi, potřebuje umět český jazyk. Zatím sice umí jen pár základních slovíček, učí se ale stále dál.

„Táňa dělá úklidové práce. Musím jí pochválit, je pracovitá, slušná a má snahu naučit se rychle česky a dobře chápe. Dělá se s ní perfektně,“ ohodnotil kolegyni vedoucí uklízecí čety Jan Mikulka.

Aktuálně první městský obvod v Plzni zaměstnává pět Ukrajinců a připravené má i další pracovní pozice. Vyřízení formalit je ale zdlouhavý proces. „Každý musí k lékaři, na úřad práce a musíme mít pracovní smlouvu přeloženou do ukrajinštiny tak, abychom je seznámili s bezpečností práce v jejich jazyce. Než všechny tyhle formality proběhly, tak nám to déle trvalo, ale teď si myslím, že už jsme se to naučili. Celkem máme vytvořeno dvacet pracovních míst pro ukrajinské uprchlíky,“ vysvětlila starostka prvního plzeňského obvodu Helena Řežábová.

Uprchlíci našli práci i v nemocnicích Plzeňského kraje

Od začátku válečného konfliktu na Ukrajině nemocnice Plzeňského kraje zaměstnaly 15 ukrajinských občanů. „Jedná se o lidi různých profesí včetně zdravotníků. Vzhledem k jazykové bariéře, a protože zatím nemají uznané vzdělání, ještě není možné je jako zdravotníky zaměstnat. Aktuálně jednáme se čtyřmi lékaři, pěti sestrami a jedním laborantem, kteří projevili zájem ten přípravný proces podstoupit a v Čechách pak již zůstat,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Podle odhadů vedení Plzeňského kraje zatím do regionu přišlo z Ukrajiny zhruba 22 tisíc uprchlíků a další pracovní místa mají k dispozici.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio