V Plzeňském kraji vrcholí sklizeň. Dobrá pšenice, slabší ječmen, hodnotí zemědělci z Nezvěstic

22. srpen 2013

Do druhé poloviny se přehouply žně v Plzeňském kraji. Na některých místech na polích sklízejí kombajny obilí, jinde už traktory zaorávají strniště nebo vysévají další plodiny. Sklizeň už mají za sebou také v Nezvěsticích. Natáčela tam redaktorka Martina Klímová:

„Jak jsem to tak počítal, tak to bylo takových 28 až 29 dní, to počasí nám poměrně i dost přálo, takže to nebylo zase tak náročné na ten čas,“ uvedl řidič kombajnu Václav Balvín.

I když šla práce poměrně rychle, pro řidiče kombajnu znamená velké vytížení, doslova od rána do noci. „Od těch šesti od rána do jedenácti do večera jsme na těch mašinách,“ popsal Balvín.

Teď se věnuje každoroční posezónní údržbě svého stroje.

Zemědělci z nezvěstické společnosti žně ukončili v neděli 18. srpna. Jak říká místopředseda společnosti a zároveň šéf krajské agrární komory Plzeňského kraje Jaroslav Šíma, je to dobrý výsledek.

„My jsem tedy vzali do služeb další tři kombajny a myslím, že se nám to vyplatilo, protože byla léta, kdy se to počasí potom koncem srpna začalo měnit a především u toho jarního ječmene to bylo velice znát na ztrátách,“ řekl Šíma.

I když celkově byla letošní sklizeň obilí a řepky lepší než loni, podle Šímy jsou jen „průměrně spokojeni“ – mimořádně se prý povedla pšenice, slabší průměr byla řepka a chtěli víc od jarního ječmene.

Spokojeni ale nemusí být zemědělci s prodejními cenami obilovin. Ty podle šéfa krajské agrární komory Jaroslava Šímy oproti loňsku rapidně klesly. „Spadly, troufám si říct, o desítky procent,“ uvedl Šíma.

Konečná cena se však podle něj ukáže až za měsíc či dva. „Kdy budou doplněny sklady, bude dosklizeno, jak tady v Čechách, ale samozřejmě v celé Evropě, což má největší vliv na cenu. A pak uvidíme, kde ta cena bude,“ poznamenal Šíma.

Nyní se podle něj cena pšenice či krmných ječmenů pohybuje mezi třemi až čtyřmi tisíci za tunu. „A to je samozřejmě mnohem míň, než bylo loni, kdy jsme byli o tisíc až patnáct set korun víc na tuně,“ dodal Šíma.

Než budou jasné ceny obilovin na světových trzích jasné, mají zemědělci v Nezvěsticích stále co dělat. Dosívají řepku a čeká je setí ozimých ječmenů a pšenic, sečení luk a na konci září je pak čeká také sklizeň kukuřice.

autor: mkl
Spustit audio