V Plzeňském kraji vyhrála obecní volby ODS, v zastupitelstvech bude více žen

Obecní volby vyhrála v Plzeňském kraji přesvědčivě ODS. Zopakovala svoje vítězství z minulých komunálních voleb, polepšila si o 7,73 procentního bodu a o více než devět desítek křesel v zastupitelstvech. V kraji se vedlo úspěšně i senátním kandidátům, které navrhla ODS. Na Rokycansku i Domažlicku postupují z prvního místa. V obecních volbách volilo 47,89 procenta voličů, v senátních volbách na Domažlicku 47,05 a na Rokycansku 45,92 procenta voličů.

Druhou nejúspěšnější stranou je ČSSD, v kraji dosáhla 17,82 procenta hlasů, to je o půl procentního bodu a 34 zastupitelských křesel méně než v roce 2002.

Do druhého kola senátních voleb půjde s kandidáty ODS na Rokycansku kandidát KSČM, na Domažlicku kandidátka ČSSD.

Volby

Z velkých měst dosáhla ODS nejpřesvědčivějšího vítězství v Plzni. Hlas jí tam dalo 45,23 procenta voličů - o 7,34 procentního bodu a dvě místa v zastupitelstvu statutárního města více než před čtyřmi roky. ČSSD získala stejný počet křesel. V okresních městech kraje se dva největší političtí rivalové střídají v úspěšnosti: ODS vyhrála v tradičních místech, Rokycanech a Klatovech, ČSSD si opakovaně připsala vítězství v Domažlicích a Tachově. Oproti minulým volbám si ODS polepšila v Domažlicích, Tachově a Rokycanech, ČSSD má nyní lepší zisk v Klatovech a Tachově.

Po obecních volbách se dostane do zastupitelstev měst a obcí v Plzeňském kraji více žen. Zatímco v minulém volebním období pracovalo v zastupitelstvech 891 žen, nyní jich bude 1041. Podle informací z www.volby.cz ženy obsadily 22,29 procenta míst v obecních samosprávách, dosud to bylo 19,04 procenta. Největší podíl v obecních zastupitelstvech v Plzeňském kraji mají ženy na Tachovsku, kde obsadily 28,48 procenta míst, a na Rokycansku, kde jim patří 26,96 procenta míst. Naopak v samotné Plzni obsadily jen 17,84 procenta míst v zastupitelstvech.

Nejstarší nově zvolený zastupitel je osmdesátiletý důchodce v Zeměticích na jihu Plzeňska, nejmladší je devatenáctiletý student z Javoru na Klatovsku. Při minulých volbách bylo nejstaršímu zastupiteli rovněž 80 let, nejmladšímu 18.

Volební urna

Stoprocentní volební účast měla podle informací ze serveru www.volby.cz v komunálních i senátních volbách vesnička Čilá na Rokycansku. Hlas odevzdalo všech 22 voličů, kteří patří při většině voleb k nejdisciplinovanějším v kraji. Naopak rekordně nízká účast byla v Částkově na Tachovsku. Ze 266 oprávněných voličů přišlo jen 34, tedy 12,78 procenta.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio