V Plzeňském kraji zasáhly povodně zhruba čtvrtinu obcí. Škody jdou do desítek milionů

11. červen 2013

Povodně na Plzeňsku zasáhly skoro 130 obcí, tedy asi čtvrtinu celého kraje. Obce zatím nahlásily škodu za více než 20 milionů korun, celková částka ale může být i pětkrát vyšší. O první povodňovou pomoc mohou obce a města na Plzeňsku požádat hejtmanství nejpozději 13. června.

Jen ve Strašicích na Rokycansku napočítala radnice škody ve výši takřka čtyř milionů korun.

„Od jezu se to hrnulo doprava. Pytle sem byly přivezeny asi v sobotu v jednu hodinu v noci. Ve čtvrtek je odvezli a před dvěma dny se zase zvedla o metr a půl, bylo to stejné jako v sobotu,“ říká Miroslava Kupcová, která bydlí přímo u Klabavy.

Největší starosti bude mít po povodních se studnou, kterou musí vyčistit a vydezinfikovat. Klabava zatopila v Strašicích na třicet studní a několik sklepů.

Do obývacích pokojů nebo do ložnic se sice nedostala, přesto napáchala milionové škody na obecním majetku. Kromě pobřežních staveb, které vlastní obec, voda poškodila komunikace a kanalizace, jak uvádí starosta Jiří Hahner.

Mezi problémy, s nimiž se vedení obce během povodní potýkalo, byl mimo jiné i zrušený brdský vojenský prostor.

„Osobně jsem musel vjet do Vojenského újezdu a provést kontrolu toku, abych mohl varovat kolegy, kteří spravují města a obce na dolním toku Klabavy,“ vysvětluje Hahner. Do vojenského prostoru přitom nemá povolený vstup.

O tom, komu zrušený Vojenský újezd Brdy bude nakonec patřit, se diskutuje již delší dobu. „Pro nás je samozřejmě ideální, aby se katastry navrátily do podoby z roku 1949. Máme tam právě protipovodňové zájmy. Ty dny ukázaly, jak je to pro nás důležité,“ dodává Hahner.

autor: lum
Spustit audio