V Plzni byly jubilejnímu 1000. dárci odebrány krvetvorné buňky

7. únor 2024 20:10

Až z Opavska přijel v úterý 6. února darovat krvetvorné buňky do plzeňské fakultní nemocnice 23letý Petr Hrubý. Na separátoru strávil čtyři hodiny a stal se tisícím dárcem Českého národního registru dárců dřeně. Jeho krev může pomoct pacientovi ze zahraničí.

„V registru dárců jsem čtyři roky. Moje žena onemocněla leukémií a to mě přimělo k tomu se do registru zapsat. Je krásný pocit někomu takto pomoci,“ vyjádřil se Petr Hrubý.

Celý proces separace buněk trvá zhruba čtyři hodiny. „Krvetvorné buňky se sbírají do takového pytlíčku, je to okolo 300 mililitrů. Pak obsah putuje do naší laboratoře, kde se spočte, kolik buněk se odebralo. Když splníme požadavky transplantačního centra, buňky cestují za příjemcem, vždy osobním kurýrem, a to pozemní, či leteckou dopravou. V tomto případě buňky poputují k příjemci muži do zahraničí,“ uvedla vedoucí lékařka koordinačního centra českého národního registru Jana Navrátilová.

Dárcovství krvotvorných buněk dokáže přinést šanci na prodloužení života a někdy i na trvalé uzdravení pacienta. Český národní registr dárců dřeně v Plzni funguje už 31 let a aktuálně je v něm zapsáno přes 120 tisíc dárců. Příležitost zkvalitnit nebo zachránit někomu život přitom dostane jen zhruba jedno procento z nich. Nalézt shodného dárce totiž není jednoduché. Průměrně v plzeňské fakultní nemocnici daruje krvetvorné buňky 60 až 70 dárců ročně. Loni padl rekord v podobě 78 dárců.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio