V Plzni dnes začíná Historický víkend

9. červen 2017

Plzeň pořádá tradiční Historický víkend. Opět nabídne na několika scénách historickou hudbu, tanec, divadlo, šermířské souboje, dobové tržiště a také tradiční průvody.

Historický víkend se v Plzni koná od roku 1995 a jeho pořadatelem je Nadace 700 let města Plzně. Program akce se často vrací k postavě a době Rudolfa II., který v Plzni kdysi pobýval. Letos proto bude hlavní postavou víkendu tajemný Golem.

Novinkou letošního víkendu bude scéna U Ježíška, kde se v sobotu odehrají dvě vystoupení Rytířů Koruny České. První z nich bude jezdecký turnaj za účasti především filmových kaskadérů. „ Rytíři představí turnaj přibližně z doby císaře Rudolfa II., kde se jezdci předvedou v různých disciplínách a potom se budou srážet z koní pomocí lancí. V 18 hodin proběhne rekonstrukce bitvy, kdy se vojska českých stavů pokusí vyhnat vojska loupeživých Pasovských oddílů,“ řekl organizátor Tomáš Cholinský.

Průvody a další bohatý program

V sobotu od Ježíška ve 14 hodin projde Plzní tradiční historicko- folklorní průvod. Večer bude následovat Vejšlap plzeňských strašidel, kterého se účastní tisíce lidí, včetně stovek strašidel a pohádkových bytostí. Součástí Historického víkendu budou také vystoupení zahraničních folklorních souborů, hostů Mezinárodního folklorního festivalu, který probíhá souběžně až do 11. června v Plzni a okolí.

Akce také tradičně představí nová divadelní představení. V pátek a v neděli to bude muzikál Milana Benedikta Karpíška Plzeňská strašidla, který nastudoval Soubor Karkulka z Chrástu. V pátek a v sobotu večer příběh Golem v Plzni aneb Oživí alchymisté Golema před příjezdem císaře Rudolfa?. Dále víkend nabídne tržiště, dobový tábor, jízdy historických vozů MHD nebo dvě ponožkové bitvy.

Během Historického víkendu bude zároveň v centru Plzně platit řada dopravních omezení. Organizátoři proto žádají všechny návštěvníky, aby dbali upozornění na dopravním značení.

Víkendová dopravní omezení v centru Plzně 10. 6. - 11. 6.:

Dopravní omezení v průběhu Historického víkendu
autor: jik
Spustit audio