V Plzni dnes začíná velká zážitková výstava „100PY" s podtitulem Sto let republiky očima pěti generací

17. květen 2018 15:40

Přiblíží století republiky z pohledu Plzeňanů. Na výstavě se podílelo víc než dvacet umělců a odborníků i široká veřejnost. Výstava 100PY se skládá ze tří samostatných částí.

Nejprve návštěvník vchází temnou místností. „V té tmě vlastně zažijí jednak první text a jednak šok z rozpadu Rakouska-Uherska a dostanou se do atmosféry, kterou potom budou sledovat. Za touto první očišťovací zážitkovou místností začíná samotná výstava,“ řekl jeden z kurátorů Jiří Sulženko.

Centrální část výstavy je obrovská místnost, které dominují na stěnách znaky českého lva, tak jak se vyvíjel v čase. Zároveň na stěnách visí archivní fotografie, videa nebo audia a tvoří dohromady stoletou časovou osu. Uprostřed je pak výstava zajímavých předmětů, které zapůjčily plzeňské osobnosti.

„Máme tady vzduchovku Kateřiny Emmons, která s ní projela všechny olympiády, zlatou olympijskou medaili Martina Straky z Nagana, kopačky Pavla Horvátha, dres Petra Čecha a další. A protože mají velkou hodnotu, máme je všechny dobře zabezpečené,“ popsal Jiří Sulženko.

Unikátní bude také kolekce několika originálů uměleckých děl a artefaktů doby. Připomeneme klíčové osobnosti kulturní Plzně, jako byli a jsou Sutnar, Trnka, Skupa nebo například kardinál Josef Beran.

Z centrální historické místnosti pak vede pět vchodů do zážitkových expozic. Návštěvníky do nich uvedou videospoty s virtuálním průvodcem, kterým se stal herec Václav Neužil. V jednotlivých místnostech se návštěvníci budou seznamovat s osudy pěti generací fiktivní rodiny Němcových.

Cesta do hlubin osudů rodiny Němcových

„Tady vcházíme do období 50. let, kdy je hrdina příběhu nucen vzdát se živnosti prodejce porcelánu a domácích potřeb. Vidíme tu konec jeho živnosti a to jak se stává zaměstnancem Škodovky. Ocitáme se v prostředí dílny Škody Plzeň, kde jsou i stroje, které se tam v té době nacházely. Také tady je ze Západočeského muzea zapůjčený oblek milicionáře, jenž odkazuje na to, že v DEPO2015 byl kdysi sklad milicí. K tomu z rádia poběží příběh, plus tu budou schované další předměty, jako například svědectví o věznění v 50. letech na Borech atd.,“ upřesnil Jiří Sulženko.

Další místností je například koupelna z konce šedesátých let. V koupelnách se často odehrávaly za zvuku tekoucí vody rozhovory, které neměl nikdo slyšet. A Marie Němcová se v ní mimo jiné rozhoduje, jestli potvrdí po okupaci v roce 1968 svoje členství ve straně nebo zda rodina emigruje.

Výstavu doplňují dva hravé exponáty určené dětem: dobrodružný Útěk přes hranice nebo velká digitální hra Propaganda. Na nádvoří pro ně bude připraveno autentické retro hřiště.

Další část výstavy 100PY je na nádvoří DEPA2015. Jsou to sochy a další artefakty, které obraz doby krášlily nebo naopak strašily ulice a náměstí. Výstava potrvá do 31. října

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio