V Plzni - Doubravce plánují stavbu přírodního koupaliště

10. únor 2012

V Plzni na Doubravce by mohlo do dvou let vyrůst přírodní koupaliště. Otevřeno by mohlo být už v roce 2014 na Lobezské louce na pozemcích města. Zaplatit by ho měla Evropská unie. Čtvrtý plzeňský obvod teď usiluje o dvě dotace v hodnotě 11 milionů korun.

Vedení městské části Doubravka, kde žije 25 tisíc obyvatel, plánuje pro nové přírodní koupaliště využít zanedbaný městský pozemek na pravém břehu Úslavy pod Lobezským parkem. Jedná se o zátopové území. Dříve tu stávalo několik budov, které zničily povodně v roce 2002. Koupaliště na Doubravce chybí od 90.let, kdy se uzavřelo koupaliště Lopatárna.

Nové přírodní koupaliště by mělo poskytnout dostatek prostoru k vodním hrátkám. Kromě hlavní vodní nádrže se zhruba hektarovou plochou by se na nové rekreační ploše měly objevit ještě dvě další menší jezírka. V okolí by pak nechybělo několik menších herních prvků pro děti nebo hřiště na volejbal.

Vizualizace plánovaného přírodního koupaliště v Plzni na Doubravce

Dosavadní přírodní ráz oblasti by ale měl zůstat zachovaný. Voda v koupališti by se čistila díky přírodnímu vzlínání přes štěrkopísky. Radnice obvodu našla inspiraci pro čištění vody v Dobřanech, kde se nedávno otevřel přírodní koupací biotop. Bez chemie se tam o čistotu vody starají vodní rostliny ve filtračních lagunách.

Čtvrtý plzeňský obvod má možnost získat na projekt dotaci, která by pokryla až 90 procent nákladů. Koupaliště by stálo zhruba 11 milionů korun, včetně projektu, úprav okolí a hřiště pro děti se náklady odhadují do 20 milionů korun. V současné době se zpracovává dokumentace ke stavebnímu povolení. Ta musí být součástí žádosti o dotaci.

autor: mkl
Spustit audio