V Plzni je nová křesťanská pedagogicko-psychologická poradna

6. září 2018 10:00

Po Praze a Brně má Plzeň jako třetí město v republice svoji křesťanskou pedagogicko-psychologickou poradnu. Pomáhat ale bude nejenom věřícím.

Odbornou pomoc i křesťanský optimismus najdou školáci a jejich rodiče v nové křesťanské pedagogicko-psychologické poradně v Plzni na Jiráskově náměstí. Poradnu zřizuje plzeňské biskupství a právě biskup Tomáš Holub během slavnostního otevření novému poradenskému zařízení požehnal. Křesťanská pedagogicko-psychologická poradna je Po Praze a Brně třetím podobným zařízením v Česku. V Plzni už nicméně přibližně rok fungovala jako pobočka pražské poradny.

„Diáře máme plné až do konce října, na jednu stranu jsme rádi, ale na druhou stranu vnímám bolest těch rodičů, kteří k nám přicházejí a chtějí radu,“ řekla Eva Zábrodská, ředitelka plzeňské poradny. Ta je primárně určena rodičům dětí žáků z plzeňských církevních škol - mateřské, základní, střední i Církevního gymnázia. „Klientům chceme nabídnout nejen pomoc psychologickou a pedagogickou, ale i křesťanský optimismus,“ uvedla ředitelka. Nejčastější problém, se kterým se rodiče na poradnu obracejí, jsou podle psycholožky křesťanské poradny Kateřiny Zíkové neúspěchy ve škole: „Z 90 procent jsou to neúspěchy ve škole, strach ze známek, strach, co tomu řeknou rodiče. Pak také konflikty v kolektivu nebo problémy spojené s rodinným prostředím.“

Vyšetření trvá i čtyři hodiny a má dvě části - psychologickou a speciálně pedagogickou. „Snažíme se mít popsanou situaci ze školy, dítě přichází s vyplněným dotazníkem, kde učitel popisuje problém ze svého pohledu. Projdeme si s rodiči, co se děje, řeknou nám, co třeba zkoušeli před tím, než se na nás obrátili. Vlastní vyšetření je diagnostické a zahrnuje psychologické testy, testy intelektu, zkoumá se, jestli dítě nemá poruchu pozornosti nebo poruchu sluchu či zraku. Speciální pedagog pak ověřuje dovednosti v oblasti čtení, psaní a matematiky,“ vysvětlila Kateřina Zíková.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio