V Plzni je stále větší zájem o pěstování v komunitních zahradách

28. březen 2023 09:17, aktualizováno

Zahrádkáři zažívají relaxaci při pletí záhonku nebo radost z vlastnoručně vypěstované zeleniny. A ke štěstí postačí i malé záhonky, které jsou k dispozici v komunitních zahradách. V Plzni je o ně stále větší a větší zájem.

Komunitní zahrady dobře poslouží ve městech, kde obyvatelé nemají možnost vlastního vhodného pozemku. Lidé při zahradničení relaxují, meditují, pohybují se na čerstvém vzduchu. Zároveň se chovají hospodárně a získávají vlastnoručně vypěstovanou zeleninu nebo výborné bylinky.

„Pěstírna u nás funguje už asi od roku 2015. Celkem tu máme deset truhlíků a každý zahradník si vybere, kolik metrů chce obhospodařovat,“ vysvětluje koordinátorka plzeňské komunitní zahrady Pěstírna DEPO Lucie Pechmanová. „Nejvíce sem chodí zahradníci ve věku 30 až 40 let.“

Komunitní zahrada v Totemu

V Plzni funguje třetím rokem také mezigenerační městská zahrada v Plzni na Doubravce, kterou provozuje dobrovolnické centrum Totem. O rostliny tu společně pečují senioři i děti z místní mateřské školy. Provozovatelé kvitují velký ohlas uživatelů. Zahrada na Doubravce je zaregistrovaná i jako semínkovna. Lidé mohou případné přebytky získat i sami přinést.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio